Het is duidelijk dat zorgberoepen een grote prioriteit zijn. De zorg om talent in de zorgsector is niet voor niets een cruciale factor in ‘Vlaanderen in Actie’ (actieplan van de Vlaamse regering voor de toekomst van onze economie, red.). Er zijn meer inspanningen nodig om mensen warm te maken voor deze beroepen, zeker in de ouderenzorg. Dan spreek ik niet alleen over verpleegkundigen maar ook over verzorgenden.
Er zijn recent succesvolle imagocampagnes gevoerd. Wellicht speelt de economische situatie daar ook haar rol in, maar het aantal studenten in het hoger beroepsonderwijs en het aantal bachelors verpleegkunde is toch serieus aan het stijgen. In de periode 2008-2009 waren er 9.573 studenten, dit schooljaar zijn er dat al 11.521. Bovendien hebben tussen mei 2008 en januari 2010 1.466 verzorgenden een bekwaamheidsattest van zorgkundige behaald. Bij mensen de ambitie losweken om meer taken uit te mogen voeren, werkt dus wel.
We moeten bekijken of we specifieke imagocampagnes kunnen voeren om daar iets aan te doen. Ook stage-ervaringen zijn belangrijk. Dat moeten we samen met de onderwijsverantwoordelijken onderzoeken. Maar we moeten ook een innovatief personeelsbeleid stimuleren, met een goede taakverdeling tussen de verschillende zorgberoepen zodat mensen zich daar goed in voelen. Uit het Docendo-onderzoek blijkt ook dat 32 procent van de laatstejaars zegt dat ze wél in een woonzorgcentrum willen werken als de jobinhoud wordt aangepast: minder hygiënische zorgen en meer verpleegkundige technieken. We moeten zorgpersoneel meer volgens hun competenties inzetten.
Dat moet een aandachtspunt zijn, maar het is niet enkel een kwestie van budget. Schaalgrootte speelt ook een rol. De koepels van zorginstellingen moeten hier ook de schouders onder zetten. Toch voelen woonzorgcentra zich benadeeld ten opzichte van ziekenhuizen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet dezelfde extralegale voordelen aanbieden aan hun zorgpersoneel. Sinds 2000 zijn er heel wat inspanningen gedaan om de verloning op hetzelfde niveau te krijgen. Ik heb geen kijk op wat er op het terrein wordt aangeboden bovenop de CAO-lonen. Maar ik kan me voorstellen dat grote organisaties zoals ziekenhuizen soms allerlei extra’s aanbieden. Maar starters kiezen vooral op basis van doorgroeimogelijkheden, het feit dat men verantwoordelijkheden kan opnemen, de tijd die men voor patiënten kan maken en de compensaties voor onregelmatige prestaties. Wellicht hebben ziekenhuizen meer mogelijkheden om een bedrijfswagen of een gsm aan te bieden, maar ik betwijfel of dat doorslaggevend is.
Dat zijn Vlaamse normen, maar de normen waarop de financiering is afgestemd zijn de normen van de ziekteverzekering. Als we daar iets aan willen doen, moeten we in het kader van de ziekteverzekering kijken wat mogelijk is. Momenteel is het ‘Protocol 3’ zo goed als uitgerold (protocolakkoord tussen de federale overheid en de regio’s over het te voeren ouderenzorgbeleid, red.). We gaan dus naar een nieuw protocol. Centrale vraag daarbij is wat er met de financiering van de rust- en verzorgingstehuizen door het Riziv moet gebeuren. Dat staat nog niet formeel op de agenda, maar Vlaanderen - en wellicht ook het federale niveau - zal eerst een evaluatie maken van Protocol 3. Van de uitbreiding van het aantal RVT-statuten bijvoorbeeld.
Er zijn manifeste knelpunten en we zullen in een versnelling hoger moeten gaan. Vanuit die bezorgdheid is er in het kader van het werkgelegenheidsplan dat Vlaanderen met de sociale partners heeft afgesloten 1,3 miljoen euro voorzien in 2010 en nog eens in 2011 voor extra opleidingen van polyvalente verzorgenden, zorgkundigen en verpleegkundigen. Let wel, dit is niet enkel een verhaal van werkgelegenheid. Ook de solidariteit van mantelzorgers en binnen gezinnen is belangrijk.
Het zou niet verantwoord zijn om geen middelen uit te trekken nu de vraag naar goede werkkrachten in de sector zo groot is, zeker in tijden van crisis en hoge werkloosheid. Maar de crisis drukt uiteraard op de budgettaire verwachtingen. Het Riziv beseft ook dat er een verschuiving van budgetten moet komen als je in een vergrijzende samenleving dezelfde zorgkwaliteit wil aanbieden. Op Vlaams niveau hebben we van welzijn, en dus van ouderenzorg, een budgettaire prioriteit gemaakt. Gaan we daarmee alle knelpunten oplossen? Die illusie mogen we niet koesteren, maar iedereen binnen de gezondheidszorg beseft dat er nieuwe inspanningen, zeker voor ouderenzorg, moeten komen.
(ks)  
5 maart 2010We vroegen Orphelia Temmerman (34) uit Herent hoeveel zij verdient …
Is manager worden de volgende stap in jouw carrière? Naast een aantrekkelijk loon krijg je in deze functie ook heel wat extralegale voordelen.
Verveel jij je ook weleens tijdens het uitvoeren van je job? We delen 7 tips om met die gevoelens om te gaan!
Ook op het werk zijn de prestaties pas goed als het team functioneert. En zo’n goed team heeft een positieve impact op klanten én patiënten. Maar hoe herken je een sterk team?
"Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!" Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
Joke werkt bij Familiehulp dienstencheques: “Hier beteken je écht iets in het leven van anderen.”
Via een Cevora-opleiding en geslaagde stage bemachtigde Kader een vaste job in de bouwsector.