Sterrenchef Viki Geunes: ‘Piet Huysentruyt was zijn tijd ver vooruit’
‘Ik ben autodidact, ik studeerde industriële wetenschappen.’ Is dat het grote geheim van sterrenchef Viki Geunes, kok van restaurant ’t Zilte?
'Smaken en geuren liggen dicht bij elkaar. Met je neus dicht proef je niks. Ik kan genieten van het verschil in geur tussen een overrijpe en een onrijpe meloen: de eerste neigt naar ammoniak, de tweede ruikt kouder, heeft minder een zweem over zich. Als ik een fond van rundbeenderen bereid, ga ik er om de twee uur met mijn neus bovenhangen. Je ruikt die echt met de tijd beter worden.'
'’s Ochtends draag ik een ander parfum dan ’s avonds. Tegen het einde van de dag mag het gerust wat kruidiger zijn. Ja, ik ga ver in mijn obsessie. Er is een tijdschrift over de horeca op de markt, waar de mooiste fotoreportages in staan, maar omdat het blad verschrikkelijk stinkt, wil ik niet dat mijn restaurant er ooit in staat.'
'Soms zeg ik tegen mijn vriendin: “Nu ruik je naar mijn ex”. Aan geuren kunnen sterke herinneringen vasthangen. Zo had ik als kind vaak last van aften. Mijn moeder behandelde die steeds met een product op basis van kamille. Als ik nu een potje kamillethee zet, geeft me dat een fijn gevoel omdat ik meteen moet denken aan mijn moeder die me verzorgt.'
'Herman, de fotograaf die aan mijn boeken meewerkt, heeft een artisanale parfum uit het Italiaanse Verona gemengd met een commercieel merk. Een geniale mix. Toen Herman mij die Italiaanse parfum cadeau gaf, zag ik mij genoodzaakt om het met een totaal ander product te fuseren. Van zijn geur moet ik afblijven.'
'Ik ben één van de weinige mannen die zonder problemen een halfuur in een parfumerie kan rondhangen. Een Frans parfumhuis heeft een blinde in dienst, die ze de Neus noemen. Hij doet niets anders dan aan flacons ruiken. Als hij in een geur vanille detecteert, zal hij je zelfs kunnen vertellen uit welk land die komt. Zo’n ontwikkeld reukorgaan zou ik ook willen. Maar ik besef dat dit veel training vergt.'
'Parfums samenstellen, lijkt mij echt een droom. Mensen onderschatten die job. Wist je dat één parfum 30 verschillende componenten heeft? Ik heb veel respect voor wie Chanel No. 5 voor vrouwen heeft samengesteld. Dat is een klassieker, die zowel mijn oma als mijn vriendin gebruikt.'
6 september 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
‘Ik ben autodidact, ik studeerde industriële wetenschappen.’ Is dat het grote geheim van sterrenchef Viki Geunes, kok van restaurant ’t Zilte?
We vroegen John Haenebalcke (43) uit Evergem hoeveel hij verdient ...
Radiomaker Sven Ornelis presenteert samen met Kürt Rogiers in de vroege ochtend Ornelis & Rogiers Showtime bij Q-Music. Maar wat is zijn echte droomjob?
Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
Chefkok Jeroen De Pauw heeft alles te danken aan zijn 'leermeester', vriend én manager, Dirk De Jonghe.
Tim Meuleneire (26), eigenaar en chef van sterrenrestaurant De Koopvaardij in Stabroek, is uitgeroepen tot ‘Eerste Kok van België 2010’. Maar culinaire erkenning is geen garantie voor financieel succes. “Een bord kopen, kost al 30 euro.”
We vroegen een 43-jarige winkelverantwoordelijke naar haar jobinhoud en hoeveel zij in de supermarkt maandelijks verdient...
Er zijn een aantal simpele trucjes die je kan toepassen om jezelf het gevoel te geven dat je meer tijd en rust hebt.
Het internet staat vol met ronduit slecht advies over hoe je een job aan de haak slaat. Deze tien tips kan je best zo snel mogelijk terug vergeten.