Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Je werkgever gaat failliet? Dit zijn de gevolgen voor jou als werknemer

Is je werkgever failliet?
Door de coronacrisis hebben heel wat restaurants, cafés, lokale winkels… het hard te verduren gekregen. Wat als het water hen aan de lippen staat en een faillissement de enige uitweg is? Welke rechten heb je dan als werknemer?

Een faillissement kan hard aankomen, en als werknemer heb je al snel de neiging om het hoofd te laten hangen. Wat met je job? Hoe hou je financieel het hoofd boven water? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het heeft geen zin om in een hoekje te kruipen en gewoon af te wachten. Op het moment dat het faillissement is aangevraagd, is het als werknemer hoog tijd om zelf actie te ondernemen.

Belangrijk om te weten is dat de curator, de centrale figuur bij de afwikkeling van een faillissement, meestal de bestaande arbeidscontracten binnen de vijftien dagen zal verbreken. Dat betekent dat je van de ene dag op de andere werkloos wordt. Als ex-werknemer is het dan je taak om zelf een aantal stappen te ondernemen, om de schade te beperken.

Stap 1: Aangifte van schuldvordering

Van de curator krijg je normaal gezien een formulier waarop je achterstallig loon, een eindejaarspremie, vakantiegeld, een vergoeding voor gepresteerde overuren… kunt opeisen. Belangrijk is om dat formulier zo snel en zo correct mogelijk in te dienen.

Weet je niet waar te beginnen? Schakel dan de hulp in van de vakbond, als je daarbij aangesloten bent. Eens je het formulier hebt ingediend, zal de curator checken of alles juist is en het vervolgens opnemen in het globale dossier. Is er iets fout? Dan beslist de rechtbank van koophandel wat er verder gebeurt.

Stap 2: Tijdelijke werkloosheidsvergoeding

Maak je geen illusies: de afhandeling van een faillissement kan jaren aanslepen. Als je een schuldvordering hebt ingediend, kan het dus ook lang duren vooraleer je een vergoeding krijgt. Vraag daarom aan de curator een werkloosheidsbewijs, om een tijdelijke werkloosheidsvergunning aan te vragen bij de uitbetalingsinstelling van je vakbond, of de Hulpkas voor Werkloosheid.

Stap 3: Aanvraag bij Fonds Sluiting Ondernemingen

Heeft de curator je schuldvordering aanvaard? Maak dan meteen werk van je aanvraag bij het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO). Let wel: het formulier moet niet alleen door jezelf maar ook door de curator worden ondertekend. Afhankelijk van de situatie, heb je recht op een vergoeding:

  • Als het bedrijf definitief de deuren sluit, betaalt de FSO je de bedragen uit die je hebt aangevraagd via het formulier. Denk maar aan achterstallig loon, vakantiegeld of een verbrekingsvergoeding.
  • Als het bedrijf wordt overgenomen en je bij de nieuwe werkgever aan de slag kunt, krijg je een overbruggingsvergoeding. Let wel: die krijg je alleen als de hoofdactiviteit binnen de zes maanden wordt overgenomen en als je binnen het half jaar na het faillissement terug aan de slag bent.
  • Je hebt recht op maximum 25.000 euro bruto. Soms betaalt het FSO ook een sluitingsvergoeding, die gebaseerd is op je leeftijd en het aantal jaren dat je in dienst was.

Stap 4: Werk zoeken

Of het bedrijf definitief failliet wordt verklaard of op de valreep toch wordt overgenomen door een andere vennootschap, in beide gevallen zit je (tijdelijk) zonder werk. Het is aangeraden om je in te schrijven als werkzoekende. Dat kan bij de VDAB voor Vlaanderen, Actiris voor Brussel of Forem voor Wallonië.

(dt/em) - Bron: De Tijd / Legalnews.be / ACV

17 augustus 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook