Van kwaliteitscoördinator tot uitbater van een benzinestation
Hoe Jan Kampers van kwaliteitscoördinator tot uitbater van een benzinestation swichte.
Wie in de regio van Aalst of Denderleeuw van plan is om met een opleiding zijn loopbaan een andere wending te geven, loopt veel kans om aan het bureau van Els Sonck te belanden. "Wie een opleiding wil volgen, moet eerst bij mij op gesprek komen. Als daaruit blijkt dat je voldoende gemotiveerd bent en over bepaalde technische kwaliteiten beschikt, kan je in aanmerking komen."
Allerlei randproblemen, van financiële, medische of andere aard, kunnen Els er echter toe overhalen een aanvraag af te wijzen. "Sommigen zitten hier ook maar omdat ze moeten van de RVA, en anders een schorsing riskeren, terwijl ze eigenlijk helemaal geen zin hebben om een opleiding te volgen."
Hoger opgeleiden is Els tot nu toe nog niet zo vaak tegengekomen aan haar bureau. "Er zijn er wel hoor, die hun job niet meer zien zitten, of die echt geen werk vinden en gewoon zo vlug mogelijk aan de slag willen. Die kiezen, in mijn geval (Els is klantenconsulent bouw en logistiek, red.) meestal voor een bouwopleiding of een cursus heftruckchauffeur, maar dan wel met de bedoeling om die job niet voor altijd te doen."
Van een extra vraag naar opleiding als gevolg van de crisis heeft Els nog niet veel gemerkt. "Ik hoor de mensen wel klagen; dat het moeilijker wordt om een job te vinden. Maar tot nu toe zorgt dat, althans wat mij betreft, nog niet voor veel extra inschrijvingen."
Wie toch van plan is een opleiding te starten, doet er volgens Els goed aan die keuze bewust te maken. "Het mag geen verplichting zijn en verder raad ik iedereen aan zich goed te informeren over de inhoud van de opleiding. Want het allerbelangrijkste blijft toch dat je het graag doet."
8 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hoe Jan Kampers van kwaliteitscoördinator tot uitbater van een benzinestation swichte.
Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Bij De Lijn hebben ze een gefundeerde en doordachte HR-aanpak uitgewerkt. “Want elke dag doet ertoe”, vertelt talentmanager An De Bel.
Een gezond, duurzaam en proper kantoor zorgt voor gezonde werknemers...
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
"Als ik wil roken, moet ik langs de prikklok. Mag mijn baas die pauzes zomaar aftrekken van mijn werkuren?"
Van alle 'rage applyers' geeft bijna de helft (47%) aan dat een toxische werkcultuur hun voornaamste beweegreden is. Hoe ga je daarmee om?
Hoe vaak lunch je achter je bureau omdat je anders in tijdnood komt? Bruce Daisley wil in het boek 'Plezier in je werk' aantonen dat het ook anders kan.
Oudere werknemers hebben op de werkvloer behoefte aan inclusie en ondersteuning om hun waardevolle levenswijsheid en ervaring te benutten. Hoe doe je dat?