Vanaf 65 jaar mag je onbeperkt bijverdienen
Vanaf januari 2015 mag een gepensioneerde 65-plusser onbeperkt bijverdienen. Men verwacht dat het aantal bijklussende gepensioneerden sterk zal toenemen.
Bijverdienen tot 500 euro per maand en maximaal 6.000 euro per kalenderjaar kon in de non-profitsector al langer.
Als je je in je vrije tijd inzet voor een sportclub of andere vereniging en je voldoet aan onderstaande voorwaarden, heb je recht op een vergoeding:
Voldoe jij aan deze voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor “het statuut verenigingswerk”, een statuut dat zich ergens tussen betaalde arbeid en vrijwilligerswerk bevindt. Dit betekent dat je maandelijks tot 500 euro mag bijverdienen, met een jaarlijks plafond van 6.000 euro. Wordt dit jaarplafond overschreden, dan worden alle inkomsten als beroepsinkomen belast, tenzij je kan aantonen dat het toch geen beroepsinkomen is. In dat geval wordt het belast als een “divers inkomen”, tegen 33%.
In de sportsector kan je verschillende taken en functies uitvoeren.
Ook wie achter de schermen werkt, mag onbelast bijverdienen.
Tot nu toe werd er steeds gepraat over de maandgrens van 500 euro, maar waar blijft nu dat inkomen van 1.000 euro per maand? Sinds januari 2019 werd het maandelijks maximum verhoogd in de sportsector. Iemand die zich bijvoorbeeld inzet op sportkampen, stages en intensievere trainingsperiodes, zit al snel boven de grens van 500 euro. Daarom werd deze grens opgetrokken naar 1.000 euro per maand, op voorwaarde dat de grens van 6.000 euro op jaarbasis niet overschreden wordt (bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd).
De voorwaarden hiervoor zijn:
Houd hierbij wel rekening dat alle onkosten die gemaakt worden, inbegrepen zijn in de maximale vergoeding en dat alle klusjes die je uitvoert samen niet boven de maand- of jaargrens mogen gaan.
Wanneer je klust tegen betaling voor een andere burger moet je dit zelf vooraf verplicht registreren via www.verenigingswerk.be of www.bijklussen.be.
Wanneer je voor een vereniging in je vrije tijd een betaalde taak uitvoert, moet die vereniging aangifte doen.
Er moet ook een overeenkomst verenigingswerk worden afgesloten tussen de twee partijen.
(mr)
18 juli 2016Vanaf januari 2015 mag een gepensioneerde 65-plusser onbeperkt bijverdienen. Men verwacht dat het aantal bijklussende gepensioneerden sterk zal toenemen.
Om een goede balans te vinden tussen werk en privé geven ouders de voorkeur aan thuiswerk.Hierdoor kunnen ze voor de kinderen zorgen en bijverdienen.
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Het hoeft niet meer gezegd dat een typische bureaujob werknemers allesbehalve fit maakt. Maar welke jobs zijn dan wel goed voor je lijn?
Sinds 2018 kan je, behalve in de horeca, ook in een aantal andere sectoren met een flexie-job aan de slag. Ja, ook gepensioneerden en leerkrachten...
Geleid door het succes van het flexi-jobstatuut in de horeca is het systeem sinds 1 januari uitgebreid naar de detailhandel.
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Mario en Els runnen sinds kort een gezinshuis. Daarin bieden ze 24/7 professionele ondersteuning en zorg aan een zevenjarig meisje en binnenkort nog twee andere kinderen. “We schenken deze kinderen een plaats in ons huis én in ons hart.”
We vroegen aan Tomas Mertens (42) uit La Hamaide hoeveel hij als hogeschooldocent verdient en wat zijn job precies inhoudt...