Deze factoren bepalen hoeveel jij netto overhoudt van je loon
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Wat is de betekenis van je brutoloon, RSZ, belastbaar inkomen, bedrijfsvoorheffing en je nettoloon? En hoe wordt je eigenlijke loon nu eigenlijk berekend?
Brutoloon, RSZ, belastbaar inkomen, bedrijfsvoorheffing, nettoloon... say what?! Wij ontcijferen stap voor stap de dingen die jij op je loonbrief terugvindt en leggen uit wat ze betekenen.
Achteraf wordt meteen duidelijk hoe jouw loon precies wordt berekend. Simpel!
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.
Flexibele werkuren, fijne collega’s … OK, maar over het belangrijkste wordt nog altijd gezwegen: het loon. Is dat wel zo slim?