3 dingen die kandidaten meestal vergeten tijdens een sollicitatie
Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Leer je bewust te worden van je houding en handelingen en je zal merken dat dit een wereld van verschil maakt. Met non verbale communicatie breng je emoties over en laat je passie zien. Het is dus niet enkel wat je zegt, maar ook hoe je het zegt dat indruk zal maken.
Hieronder alvast 5 praktische tips!
Geef een stevige handdruk bij de begroeting. Een te zachte, slappe handdruk wordt immers geassocieerd met weinig daadkracht en een zwak karakter. Schud ook niet te lang of te uitbundig, want zo kom je overdreven enthousiast en zelfs hopeloos over.
Tijdens het gesprek kan je je handen gebruiken om je woorden kracht bij te zetten, door af en toe een gebaar te maken. Let er wel op dat je enkel gebaren maakt die je verhaal ondersteunen. Door met je haarlokken te spelen, aan je kleding te friemelen of op je nagels te bijten maak je een nerveuze indruk. Stop je handen nooit in je broekzakken, dat wijst op desinteresse.
Zorg dat je haar er verzorgd uitziet en niet te veel in je gezicht hangt. Dat geeft immers de indruk dat je je wil verstoppen/ niet veel zelfvertrouwen hebt. Het spreekt voor zich dat je eventuele hoofddekesels afneemt, uit respect voor je gesprekspartner (met uitzondering van bv. een hoofddoek, als dit deel uitmaakt van je religie).
Mensen nemen je eerst volledig op, maar focussen dan op je gezicht. Als je glimlacht, straal je vriendelijkheid en vertrouwen uit en toon je dat je er graag bij bent. Ook hier weer is het een kwestie van de juiste balans te vinden. Te weinig lachen maakt een gesprek gespannen en te veel glimlachen komt geforceerd over.
Specialisten in bedrijfsetiquette raden meestal af om je benen te kruisen. Je benen kruisen maakt het immers verleidelijk om te wiebelen met je voet en je enkel op je knie leggen kan arrogant overkomen. Door je voeten gewoon op de grond te zetten vermijd je bovendien dat je rok of broek omhoog schuift.
Niets maakt zo'n slechte eerste indruk als een vieze lichaamsgeur. Misschien zweet je wel wat extra door de zenuwen, maar je wil toch echt ten alle koste vermijden dat de recruiter dit opmerkt. Naast de vieze geur, is het bovendien ook niet echt aangenaam, om tijdens het sollicitatiegesprek constant met je armen tegen je lichaam geplakt te moeten zitten om die okselvijvers te verbergen. Deodorant dus zeker niet vergeten! Parfum mag ook, maar overdrijf er niet mee.
(kvdw) - Bron: ‘Succesvol solliciteren: jobinterview’ e-book 2016
15 november 2017Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Een compliment of positieve opmerking van je interviewer kan geruststellend en aanmoedigend zijn. Toch kunnen ze soms net zo goed een waarschuwing zijn.
Hoe komt het dat jij straalt met rood en je collega niet? Of omgekeerd? Omdat iedereen anders ‘reageert’ op kleuren. Daarom: kies kleuren die bij je passen!
Je kleuren en stijl bepalen de helft van je goede eerste indruk. Je lichaamstaal staat voor de andere helft. Daarom: 10 tips voor betere lichaamstaal!
Je opsluiten in het kleinste kamertje. Dat is een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of beoordelingsgesprek.
Vaak is wat we zeggen, niet eens zo belangrijk. Onze uitstraling en lichaamstaal zijn veel meer doorslaggevend om onze baas te overtuigen.
Zou je maar al te graag zelfverzekerd overkomen tijdens een vergadering of presentatie, ook al ben je onzeker? De volgende tips kunnen misschien wel helpen.
Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.
In het OverKop-huis komt wekelijks een jongerenconsulent van VDAB langs. Op een laagdrempelige manier krijgen zij hulp om hun weg te vinden in het werkveld.