Kun je terug aan de slag bij je vorige werkgever?
Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?
“Vroeger was het negatief om terug te keren naar je vorige werkgever. Of werd het als een stap terug aanzien. Nu niet meer”, weet Van der Aerschot van VDAB. Wel moet je volgens hem aandachtig zijn voor de volgende punten.
Als je terugkeert naar je werkgever, moet je gemotiveerd zijn om een tweede kans te grijpen, stelt de e-coach. “Toon die motivatie dan ook. Het vergt moed en lef om de stap te zetten. Maar je toont aan dat je je er niet te fier voor voelt”, raadt hij aan. “Eigenlijk kun je ook maar één keer terugkeren. Het moet nu eenmaal ook geloofwaardig blijven.”
Extra: 6 tips om super-gemotiveerd over te komen
Wie met slaande deuren vertrok, begint met een achterstand. Maar geldt het omgekeerde ook? “Wie op goede voet vertrekt, kan altijd op goede voet terugkeren”, stelt Van der Aerschot. “Dat is eigenlijk een basisvoorwaarde. Intussen kun je de job die je er eerst deed mogelijk anders inschatten en beter waarderen.”
Wees je ervan bewust dat er in dat bedrijf zaken zijn veranderd. “Stel bij jezelf de vraag wat jouw meerwaarde is voor de organisatie en leg de nadruk op je voortdurende ontwikkeling. Wees eerlijk en geef aan wat je hebt geleerd toen je elders aan de slag was.”
Mensen hebben vaak de neiging om kwaad te spreken over hun vorige werkgever. “Dat is op een sollicitatiegesprek nooit een goed idee. Zeker in deze context is de verleiding groot om te vergelijken en kritiek te spuien op je laatste werkgever”, vindt hij. “Weet dat je bij elke werkgever obstakels tegenkomt. Het is overal wel iets.”
E-gids: Hoe je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
Waarom zou je je extra voorbereiden? Jullie kennen mekaar toch nog? Volgens Van der Aerschot is dat een typische fout. “Dit sollicitatiegesprek zal helemaal anders verlopen dan je eerste indertijd. Leg daarom de nadruk op je meerwaarde en benadruk een duurzame terugkeer en een lange samenwerking”, stelt de e-coach, die aangeeft dat het vaak moeilijker is om als ‘bekende’ kandidaat (opnieuw) te solliciteren. “In de praktijk zul je je dubbel en dik moeten bewijzen.”
Ontdek: Deze eigenschap is cruciaal om een nieuwe job te vinden
Tom Van der Aerschot geeft als e-coach bij VDAB sollicitatietips en -training aan werkzoekenden en werknemers die van job willen veranderen. Dat gaat van het opstellen van een brief en cv tot het online oefenen van een sollicitatiegesprek. Meer info op: www.vdab.be/solliciteren.
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
16 november 2021Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?
Karel Claes was dertig jaar teamcoördinator bij Aquafin. Hij geeft nu rondleidingen op zuiveringsinstallaties voor nieuwkomers en voor het brede publiek.
Geeft je job je niet genoeg voldoening of maakt het je ronduit ongelukkig? Een zoektocht naar een nieuwe uitdaging die beter bij je past, dringt zich op...
Er zijn heel wat redenen waarom mensen van job willen veranderen én terugkeren. Wij zochten drie ervaringsdeskundigen op.
Talent placement-bedrijf Accent haalt geregeld een vroegere collega weer aan boord. De bedrijfscultuur is daarbij de beslissende factor.
Ben jij tevreden op en met je werk? Hopelijk wel. Maar voel je je ook geëngageerd en vind je je werk ook zinvol? En wat doet je baas hieraan?
Talenkennis blijkt een grote troef bij het zoeken naar een job. In bijna 1 op 5 vacatures wordt er expliciet gevraagd naar kennis van het Frans of Engels.
We vroegen aan grafisch vormgever Nellle (64) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Arne is Digital Personal Banker, een commerciële functie waarbij je telefonisch of via Teams klaarstaat om klanten