Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Je kan werk en privé beter NIET helemaal scheiden

Door het internet, smartphones en digitale toepassingen nemen we ons werk vaak mee naar huis. Omgekeerd zijn we op het werk slechts een sms’je verwijderd van het thuisfront. En daar is helemaal niets mis mee. Recent onderzoek toont zelfs aan dat werk en privé niet helemaal scheiden beter is voor de arbeidsprestaties.
#

Een andere mindset

Vroeger dacht men dat je werk en privé strikt moest scheiden om je ten volle te kunnen concentreren. De tips om dit klaar te spelen vlogen je om de oren. Nu zien meer en meer mensen in dat die stelling niet helemaal klopt. De twee werelden gematigd in elkaar laten overlopen, biedt zelfs heel wat voordelen. Een recent onderzoek van SAGE en The Tavistock Institute toont aan dat een strikte scheiding van werk en privé nefast is voor het welzijn en de prestaties van werknemers. Of je het nu wilt of niet, je kan niet verhinderen dat je op het werk aan privézaken denkt en omgekeerd.

Leer snel switchen

Het komt er dus op aan mechanismen te ontwikkelen om werk en privé op een functionele manier te combineren. We moeten leren om snel de knop om te draaien. Eens dat lukt, zijn we zowel thuis als op het werk efficiënter. Je hoofd zit immers minder vol met onafgewerkte taken.

Werkgevers die de flexibiliteit van hun werknemers beperken, verhinderen net de ontwikkeling van die mechanismen. Hierdoor krijgt de werknemer meer stress en is hij minder productief. Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar een persoonlijk telefoontje op het werk moet zeker kunnen. Zeker als je je daardoor voor de rest van de dag volledig op je werk kan concentreren.

Flexibel werken

Nog een stap verder is het tijds- en plaatsonafhankelijk werken, het zogenaamde flexwerken. Werknemers die af en toe thuis kunnen werken, of hun tijd flexibel kunnen indelen, ervaren minder stress. Zo starten heel wat mensen later zodat ze de kinderen naar school kunnen brengen. Anderzijds werken ze dan soms ’s avonds, als de kinderen in bed liggen. Bij flexwerken maakt het dus helemaal niet uit als het werk verstoord wordt door privézaken. Uiteindelijk werkt men evenveel als in een traditioneel systeem.

Werk aan de winkel

De onderzoekers beseffen heel goed dat veel werkgevers nog niet te vinden zijn voor dat flexwerken. Ze raden in dat geval een doelgerichte planning aan. Werknemers plannen het best in waar en wanneer ze bepaalde privétaken zullen uitvoeren. Dat maakt ruimte vrij in hun hoofd zodat ze tijdens de werkuren niet zijn afgeleid.

Toch zullen er zich steeds onvoorziene omstandigheden voordoen die de directe aandacht van de werknemer vereisen. Of er zijn kleinere to-do’s die het inplannen eigenlijk niet waard zijn. Als werkgevers gelukkige en gedreven werknemers willen, denken ze dus toch beter na over hoe ze werk en privé in elkaar kunnen laten overvloeien.

(mr) 

21 augustus 2016
Anderen bekeken ook