15-urige werkweek = de toekomst?
Twee arbeidsmarktdeskundigen geven hun mening over de 15-uren werkweek. Overschat en onrealistisch, of de oplossing voor de kwalen van deze tijd?
Het was op het recente VOKA-Congres dat professor Ans De Vos van de Antwerp Management School de aanwezige bedrijfsleiders verraste met een paar stevige waarschuwingen. De digitalisering, de globalisering en de krapte op de arbeidsmarkt dwingen bedrijven volgens haar naar meer wendbaarheid en een vlakkere organisatie.
De meest vooruitstrevende organisaties ontwikkelden intussen al een totaal ander loopbaanbeleid, één dat vooral focust op talent. Waar flexibele teams dankzij gecombineerde competenties van hun leden de meest uiteenlopende complexe taken aankunnen. “Wie blijft doen wat hij altijd al deed, zal nooit (of te laat) zijn andere talenten ontdekken. Je leert pas buiten je comfortzone.”
Maar Ans de Vos heeft ook suggesties voor alle werknemers: “Staar je niet blind op je functietitel en de bijhorende loonvoorwaarden. Denk eerder na over hoe en waar jij met je talenten het verschil kan blijven maken. Hoe jouw talent relevant blijft voor de organisatie”, stelt ze.
“Het is een open deur, maar niemand kan nog ‘zeker’ zijn van zijn of haar huidige job. Je jobinhoud zelf zal fundamenteel veranderen. Begrijp dus welke evoluties en uitdagingen je organisatie te wachten staan, want je moet daar in je verdere ontwikkeling actief op anticiperen.” De Vos somt ook vijf concrete tips op:
(pv)
28 september 2017Twee arbeidsmarktdeskundigen geven hun mening over de 15-uren werkweek. Overschat en onrealistisch, of de oplossing voor de kwalen van deze tijd?
Weet je na jaren zoeken nog steeds niet wat je wil en waar je carrière naartoe gaat? Dan komen deze 20 tips om je roeping te vinden wellicht handig van pas!
Uit onderzoek blijkt dat het aantal werkplekken op kantoren fors zal dalen. In 2020 zouden maar iets meer dan 6 bureaus per 10 werknemers beschikbaar zijn.
Er klopt iets niet met werken volgens de traditionele uurregeling. Dat zegt Martijn Wauters, auteur van het boek 'De 38 puntenweek'.
Veel vrouwen in de Belgische Super League studeren of werken nog bij naast hun voetbalcarrière. Hoe combineren ze dat? En... hoe moeilijk is dat?
Wil je een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dan moet je je proberen te verplaatsen in de schoenen van je baas. Hoe pak je het aan?
In heel wat bedrijven hebben coaches tegenwoordig vaste voet aan de grond. Dat daarvoor niet altijd externe partijen nodig zijn, bewijst VDAB.
IT is onmisbaar bij De Lijn: “Zonder onze IT-systemen rijden chauffeurs blind”.
Is een arbeidsduurvermindering met loonbehoud haalbaar?