Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Je job verloren? 5 tips om ermee om te gaan

Ontslagen worden kan je zelfbeeld helemaal onderuit halen. Bij sommige mensen kan het zelfs tot een langdurige depressie leiden. Toch kan het ook positieve gevolgen hebben! Deze 5 tips helpen je om de negatieve spiraal om te buigen tot een succesverhaal.

1. Een minuut stilte? Maak er een paar dagen van!

Je job verliezen is een zeer ingrijpende gebeurtenis in je leven. Wie weet zie je je collega’s waar je jaren lief en leed mee deelde nooit meer terug. Hetzelfde geldt voor de vriendelijke dames van de broodjesbar om de hoek van het kantoor. Voor diverse redenen is er wel degelijk sprake van een rouwproces na een ontslag. Bij zeer snelle, negatieve veranderingen in ons leven is rouwen een natuurlijk proces dat je serieus dient te nemen.

“Je voelt je misschien bang, je bent gekwetst, je voelt je afgewezen of je bent boos. Misschien raak je in paniek of voel je je zelfs schuldig. Wat van belang is, is dat je weet dat al deze gevoelens normaal zijn. Er is niets mis met je”, zegt Edwin Klomp, loopbaanbegeleider bij ASBR met meer dan 25 jaar ervaring.

“Je job verliezen slaat een diepe wonde. Het is belangrijk deze wonde goed te verzorgen, want een litteken krijg je nooit meer weg!”

2. Wees niet te streng

Dat je verschillende negatieve gevoelens ervaart, is dus normaal. “Het is dan ook belangrijk deze te aanvaarden en niet te streng te zijn voor jezelf. Het heeft geen zin om uren te liggen piekeren over hoe het zo ver is kunnen komen. “Had ik toen maar dat gedaan”, “Ben ik toen niet vriendelijk genoeg geweest?”, ... . Te lang blijven nadenken hoe je het ontslag had kunnen voorkomen kost energie. Steek die energie niet in zaken die toch niet meer kunnen veranderen, maar gebruik ze om vooruit te gaan”, vertelt loopbaanbegeleidster Annelies Quaegebeur, oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan.

3. Sharing is caring

Die rollercoaster van emoties is dus helemaal niet raar, maar rollercoasters zijn altijd leuker met vrienden. Deel daarom al je positieve en negatieve emoties met anderen. Experts in loopbaanbegeleiding kunnen je vast zeer goed helpen. Maar experts in jouw persoonlijkheid, je beste vrienden en naaste familie, zijn nog belangrijker in het verwerkingsproces. Hun luisterend oor is van onschatbare waarde.

4. Zelfmedelijden is slecht voor het vinden van een nieuwe job

Dat leert de ervaring van loopbaanbegeleider Edwin Klomp. Zorg er dus voor dat je niet te veel rondjes draait op die bewuste emo-rollercoaster. Als je te lang stilstaat bij slechte gedachten dan dreig je in een negatieve spiraal terecht te komen. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is één van de beste wapens om de arbeidsmarkt te trotseren. Trouwens, je intimi zullen vast en zeker graag luisteren naar jouw verhaal, maar vergeet niet dat zij ook nog een eigen leven hebben dat ongetwijfeld ook niet altijd zonder slag of stoot verloopt. Het is dus belangrijk de nieuwe werkelijkheid te accepteren zonder zelfmedelijden toe te laten.

5. What doesn’t kill you, makes you stronger

Hoe moeilijk het ook lijkt, probeer kansen te zien in deze lastige situatie. Na een bosbrand is de grond ook super vruchtbaar. De carrièreswitch waar je altijd al van droomde, dient zich nu misschien eindelijk aan? Tracht het positieve te zien en denk goed na over je toekomst. Met een pak extra levenservaring en kruiwagens vol goesting ben je klaar voor de echte job van je leven!

Met dank aan loopbaancoach Edwin Klomp en Annelies Quaegebeur voor de tips.  

Edwin Klomp heeft ruim 25 jaar ervaring en passie voor strategisch HRM beleid, assessments en executive search. Edwin Klomp is dag in dag uit bezig met de begeleiding van mensen in hun professionele loopbaan. 

Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).
 

(mr) 

1 april 2019
Anderen bekeken ook