Kledij
Vorige

1 van 83

Volgende
Volgend artikel:

Wees bewust van de kleur die je draagt

Je collega’s intimideren? Draag iets rood!

"Waarom ik heden een rood strikje draag ..." (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)
Ik ben mijn studenten een verontschuldiging schuldig. ‘Hoe kunnen bedrijven kleuren gebruiken om de productiviteit van hun werknemers te bevorderen?’ Dit was een jaarlijks terugkerende vraag op het examen bedrijfspsychologie.
Elio Di Rupo
"Waarom ik heden een rood strikje draag ..." (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Een strikvraag, ha! Kleuren hebben immers helemaal geen effect op productiviteit. Kleurenpsychologie is iets voor halfzachte alternatieve healers. Gegoochel met kleurtjes hoort bij mij thuis in het rijtje feng shui, oorkaarsen en wierookstokjes. Zei ik stoer. In de les.

En nu wordt het pijnlijk - even in het haar krabben. De afgelopen vijf jaar zijn er plots een hele reeks studies over het effect van kleur verschenen in wetenschappelijke tijdschriften. En niet van de minste. Nature en Science, weet u wel. Ik doe even een greep uit de bevindingen. Op het EK 2004 presteerden voetbalteams beter in een rode outfit dan wanneer ze in een andere kleur speelden. Op de Olympische spelen 2004 presteerden atleten in een rode outfit beter dan hun tegenstanders in een blauwe outfit in vier verschillende gevechtsporten. Studenten presteren slechter op IQ-testen en wiskundetoetsen als die gepresenteerd worden op een rode achtergrond. Werknemers vinden creatievere oplossingen als ze werken op een computerscherm met een blauwe in plaats van een rode achtergrond. Omgekeerd ontdekken mensen meer fouten als ze een tekst moeten nalezen op een rode achtergrond.

Wat is er aan de hand?

In alle eerlijkheid, wetenschappers weten nog niet goed wat de oorzaak is van deze effecten. We vermoeden dat het iets te maken heeft met onbewuste associaties die opgebouwd worden vanaf onze kindertijd. Rood wordt vaak geassocieerd met gevaar en fouten. We gebruiken een rode balpen om een examen te verbeteren. We stoppen voor een rood licht. Waarschuwingsborden hebben een rode rand. Blauw roept eerder herinneringen op aan openheid en rust (Hemel! Oceaan!).

Deze associaties blijken zo diep opgeslagen te zijn in onze hersenen dat ze automatisch opgeroepen worden als we deze kleuren zien. Het zien van rood zorgt ervoor dat we onbewust wat onrustiger en angstiger worden, waardoor we minder goed presteren op testen en in sportwedstrijden. Die onrust maakt ons dan weer wel aandachtiger voor fouten.

Indien u dus uw collega’s of klanten wil intimideren op het werk, draag dan misschien een rode outfit. Of stimuleer uw eigen creativiteit en installeer een blauwe screensaver op uw scherm, sit back en relax… Aan het werk!

(Frederik Anseel) - Meer info: www.vigorinnovation.com    

23 november 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook