7 dingen die je je baas nooit zal horen zeggen
Wat als … bazen eerlijk zouden zijn. Dan zouden ze ongetwijfeld dit zeggen tegen jou.
In het boek over hondentraining ‘Don’t Shoot the Dog!: The New Art of Teaching and Training’ schrijft auteur Karen Pryor dat haar motivatietechnieken toepasbaar zijn op honden, dolfijnen en ... mensen.
Om mensen te laten doen wat jij wil, gebruik je volgens haar best de techniek van de positieve affirmatie. Een glimlach, instemmend knikken, een koekje, een geschenkje ... De motivatietechnieken van Karen Pryor kunnen ook gebruikt worden om van lastige collega’s af te geraken, de ene manier zal al succesvoller zijn dan de andere.
Doeltreffendheid? Werkt altijd, maar lost het onderliggend probleem niet op.
De meest brutale manier om slecht gedrag te stoppen, is je collega te elimineren. Denk niet meteen aan het ergste, ook veranderen van afdeling of een ontslagbrief kunnen wonderen doen. Je zal nooit meer geconfronteerd worden met dat bepaald gedrag van je collega, maar niemand zal eruit leren.
Doeltreffendheid? Werkt bijna nooit.
De logica achter straffen is tweevoudig:
Doeltreffendheid? Matig.
Deze techniek is erg populair bij mensen: iets onaangenaams doen wanneer het ‘juiste’ gedrag niet wordt geëtaleerd. Denk maar aan hoe vaak je te maken krijgt met waarschuwende blikken, fronsen of afkeurende opmerkingen.
Doeltreffendheid? Soms zeer effectief (voor verbaal irritante collega’s), soms helemaal niet.
Mensen negeren en hun reactie laten uitdoven, is erg effectief voor ongewenst verbaal gedrag. Reageer gewoon niet op geklaag, gekibbel, geplaag, gezaag of pestgedrag en het verdwijnt vanzelf omdat de gewenste reactie uitblijft.
Doeltreffendheid? Vooral effectief bij atleten en eigenaars van huisdieren.
Hoe zorg je ervoor dat je hond stopt met bedelen terwijl je eet? Door de hond te leren om ergens anders te gaan liggen wanneer mensen aan tafel zitten. Liggen en bedelen is onverenigbaar, en zo elimineer je dus het ongewenste gedrag. Ligt nogal moeilijk op de werkvloer ...
Doeltreffendheid? Werkt perfect bij dolfijnen.
Leer een dier aan om een bepaald gedrag enkel te vertonen na een bepaald commando. Als je dat commando vervolgens nooit geeft, kan je soms het gedrag elimineren. Je collega is geen dolfijn (hopelijk).
Doeltreffendheid? Effectief.
Pryor zelf gebruikte deze methode om van de vervelende telefoongesprekken met haar moeder af te raken en de inhoud van hun conversaties volledig om te gooien. “De gesprekken gingen meestal over haar problemen. Ik hield op met reageren op haar klachten en tranen (methode 4: negeren) en reageerde positief op alles wat geen klacht was. Twee maanden later lachten we en maakten we echt plezier tijdens onze wekelijkse gesprekken.”
Doeltreffendheid? Het meest effectief.
Dit is de fundamentele reden waarom mensen hun gedrag veranderen en het is dan ook de beste methode van allemaal. Pryor: “Rokers stoppen met roken wanneer hun motivatie om te roken verdwijnt, of wanneer hun motivatie om te stoppen (bijvoorbeeld de angst voor kanker) sterker wordt dan die om te roken.”
Een collega die elke dag komt klagen aan je bureau kan je proberen te motiveren om zijn gedrag te veranderen door bijvoorbeeld de angst om je als “vriend” te verliezen, te vergroten of door hem te motiveren om samen een koffie te gaan drinken aan de koffiemachine en het daar over leuke dingen te hebben.
(mr) – Bron: Express.be
13 december 2012Wat als … bazen eerlijk zouden zijn. Dan zouden ze ongetwijfeld dit zeggen tegen jou.
Uit een studie van NationaleVacaturebank blijkt dat bijna driekwart van de werknemers zich ergert aan de privéverhalen van zijn collega's.
Volgens het boek 'The Wisdom of Failure' kunnen we gewoon leren uit andermans fouten, zonder dat we daarvoor zelf eerst blunders moeten ondergaan.
Wil je succesvol communiceren met je collega’s of baas? Dan telt niet alleen wat je zegt. Hoe je de boodschap overbrengt, is ook van belang.
Iedereen heeft wel eens iets aan te merken op zijn of haar baas, maar sommigen hebben het écht niet getroffen. Hoe herken je eigenlijk een slechte baas?
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
De bedrijfswereld bekijkt de mogelijkheden van artificiële intelligentie of AI. Maar het klassieke sollicitatiegesprek blijft een menselijke kwestie.
Een job in het onderwijs spreekt nog steeds vele jonge mensen aan. Maar hoeveel verdien je in het onderwijs? En heb je recht op extralegale voordelen?