We spreken Prandy in het CM-kantoor Park Spoor Noord in Antwerpen, de stad waar hij drie jaar geleden vanuit de Dominicaanse Republiek naartoe verhuisde. Nadat zijn geneeskundediploma werd erkend, ging hij aan de slag als basisarts in een ziekenhuis. In juni 2023 begon hij als adviserend arts bij de Christelijke Mutualiteit. “Als adviserend arts behandel je zelf geen patiënten”, zegt hij. “Wel neem je de arbeidsongeschiktheid van een lid of de evolutie van zijn of haar socioprofessionele re-integratie onder de loep, om hem of haar dan raad te geven of te begeleiden.”
“Bij twijfel nemen we – na akkoord met de patient – contact op met de behandelende arts om ideeën uit te wisselen en de beste beslissing te nemen. Het is trouwens zeker niet zo dat je alleen aandoeningen ziet passeren die heel frequent voorkomen, zoals ik eerst dacht. Je komt ook in aanraking met heel zeldzame ziektebeelden. Als arts vind ik dat heel boeiend. Ik haal daar veel voldoening uit. Een ander deel van mijn takenpakket is het evalueren van aanvragen voor behandelingen of gezondheidszorgen: bekijken of een behandeling of bepaalde geneesmiddelen in aanmerking komen voor terugbetaling.”
Ook goesting in een job met impact? Ontdek hier alles over de job Adviserend Arts bij CM!
Het was een vriend die Prandy vertelde over werken bij de CM. “Toen ik nog basisarts was, vertelde hij me geweldige verhalen over werken als adviserend arts”, klinkt het. “Door die verhalen kon ik eigenlijk niet wachten om te solliciteren. Ik hoefde geen twee keer na te denken.” De kans om zich te specialiseren in verzekeringsgeneeskunde was naast een gezondere work-lifebalance een tweede belangrijk element voor Prandy. Verzekeringsgeneeskunde sprak hem erg aan. “Je combineert je medische expertise met de sociale verzekeringswetgeving. Het was een volledig onbekende wereld – ik wist er niets van voor ik hier begon – maar het maakte me wel echt enthousiast.”
Zijn collega’s maakten een vlotte overgang mogelijk. “Je begeeft je hier in een bijzonder vriendelijke werkomgeving. Je hebt in het begin zoveel vragen – echt heel veel vragen (lacht) – maar je collega’s in het medisch team staan altijd klaar om ze te beantwoorden. Het maakt niet uit hoe groot hun workload voor de dag is. Het is teamwork en teamwork en teamwork.” De CM biedt jaarlijks een opleiding aan in september. “Na die bijscholing begrijp je nog beter hoe je de wetgeving kan toepassen op je consultaties. En eenmaal je de opleiding hebt afgerond, krijg je twee jaar anciënniteit extra. Dat is ook fijn.”
Prandy en zijn vijf collega-artsen krijgen veel flexibiliteit in hoe ze hun week inplannen. “Consultaties doen we op het CM-kantoor. Je kan kiezen of je die in de voormiddag of namiddag doet, of gedurende een volledige dag. Waar je je administratie in orde brengt, kies je zelf: ook op kantoor, of toch liever thuis. Alleen momenten waarop je complexe dossiers bespreekt met collega-artsen of het multidisciplinair team liggen vast.”
Zijn work-lifebalance ging er enorm op vooruit. “In het ziekenhuis startte mijn dag om acht uur, maar wist ik nooit om hoe laat ik naar huis zou gaan. Vaak was dat pas tussen acht en tien uur ’s avonds. Hier bij de CM weet ik wanneer ik naar huis ga, en zo heb ik meer tijd voor mijn familie en hobby’s. Ik ga nu bijvoorbeeld wekelijks indoor skiën, wat voordien echt niet lukte.”
Word jij de nieuwe collega van Prandy? Lees hier alles over werken als Adviserend Arts bij CM!
Ontvang nieuwe 'CM (Christelijke Mutualiteit)' jobs meteen in je mailbox.