Je ontslag geven: de do's en don'ts
Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.
Stel … je hebt een fout gemaakt die weleens grote gevolgen kan hebben. Dan is het belangrijk dat je je baas – hoe vervelend ook – zo snel mogelijk op de hoogte brengt. Maar hoe doe je dat?
Overweeg de volgende strategieën om slecht nieuws over te brengen aan je leidinggevende:
Toon respect voor je baas door het slechte nieuws achter gesloten deuren te brengen. Plan een privévergadering zodat jullie zeker niet door anderen worden gestoord. Je manager voldoende privacy geven zorgt ervoor dat hij of zij eerlijk kan reageren zonder dat iedereen meeluistert. Het geeft jullie bovendien de tijd om de situatie in detail te bespreken.
Probeer slecht nieuws (voor je baas) enkel met hem mee te delen in plaats van je collega's eerst in te lichten. Het kan je een beter gevoel geven wanneer je hebt 'geoefend' met een collega, maar toch is het aan te raden om eerst naar je leidinggevende te gaan. Laat het over aan je baas om te beslissen of andere werknemers nadien ook op de hoogte moeten worden gebracht.
Geef je leidinggevende alle informatie. Sommige details overslaan kan op het eerste gezicht verstandig lijken om de klap te verzachten. Maar je supervisor heeft wel degelijk alle informatie nodig om een bepaalde situatie te kunnen inschatten. Pluis de kwestie voldoende uit, zodat je de nodige context kan meegeven aan je baas. Alle details helpen om het probleem te kaderen. Alleen zo kunnen de beste beslissingen worden genomen.
Wees steeds zo professioneel mogelijk wanneer je slecht nieuws bespreekt met je baas. Vermijd een bijzonder emotionele reactie of een zenuwachtige houding. Je bent nog steeds op je werk en in het bijzijn van je manager, dus probeer je in de mate van het mogelijke in te houden. Wacht desnoods tot je volledig gekalmeerd bent …
Het is belangrijk om je leidinggevende het slechte nieuws mee te delen van zodra een geschikte gelegenheid zich voordoet. Stel het niet uit. Het zal je alleen maar angstiger doen voelen. Als je informatie op tijd levert kan je baas snel handelen en de schade nog proberen te beperken.
Partij kiezen en de schuld doorschuiven naar iemand anders, lost geen enkel probleem op. In tegendeel, je komt er alleen maar slechter uit. Verwijzen naar een persoon die een fout heeft begaan is niet altijd noodzakelijk om het probleem op te lossen. Hou bovendien je eigen mening of advies voor jezelf, tenzij het je gevraagd wordt.
Zie dat je oplossingen achter de hand hebt. Je baas heeft er niets aan als je enkel slecht nieuws brengt zonder dat je hebt nagedacht over concrete oplossingen. Zorg dat je vragen kunt beantwoorden. Slecht nieuws brengen is nooit gemakkelijk, maar een negatieve situatie kunnen omdraaien in een positieve opportuniteit is zowel voor jou als voor het bedrijf een voordeel.
(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com
16 december 2013Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.
Thuiswerkers kunnen beter oppassen voor de volgende fouten die steevast gemaakt worden bij het werken van thuis uit.
Hoe pak je deze belangrijke beslissing aan?
Hoe breng je best slecht nieuws of ontslag? Gebruik deze 4 stappen om de schade te beperken.
Niets zo frustrerend als een baas die niet luistert. Medewerkers verwachten meer dan ooit dan hun leidinggevende open, oprecht en empatisch is.
Je hebt gesolliciteerd voor de ideale job maar uiteindelijk ontvang je toch die afwijzing. Wat kun je doen zodat je volgende keer wél door de selectie komt?
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoia. Hoe ga je daar het best mee om?
Sinds eind 2022 kunnen werknemers ervoor kiezen hun vijfdaagse werkweek in te korten tot 4 dagen. Maar nu blijkt dat de nieuwe regeling nauwelijks aanslaat...
De voedingsindustrie staat voor heel wat uitdagingen qua duurzaamheid. Bij PepsiCo staat dit thema hoog op de agenda.