Vakantiestress... voor achterblijvende collega’s
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
Wie voltijds werkt, heeft - naast de 10 wettelijke feestdagen - recht op 4 weken betaald verlof. Dat aantal vakantiedagen wordt berekend op basis van de arbeidsduur. Werk je dus minder dan voltijds (bv. deeltijds of 4/5de), dan zal het aantal dagen betaald verlof automatisch lager liggen.
In principe moet je de wettelijke vakantiedagen opnemen voor het einde van het kalenderjaar (dus voor 31 december). Doe je dat niet, dan ben je ze kwijt. Je kunt je saldo dus niet overdragen naar volgend jaar. Bovendien heeft het een negatieve impact op je vakantiegeld. Kies je er als bediende bewust voor om je vakantiedagen niet op te nemen, dan heb je ook geen recht op vakantiegeld voor de niet-opgenomen vakantiedagen.
Verlofdagen over? Plan je vakantie snel
Voor arbeiders ligt dat anders. Aangezien het vakantiegeld in één keer uitbetaald wordt door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV), krijg je als arbeider dus altijd het vakantiegeld voor al je wettelijke vakantiedagen, ook voor de dagen die je niet hebt opgenomen.
Let wel: extralegale vakantiedagen zoals anciënniteitsverlof, ADV-dagen (inhaalrustdagen) of eindeloopbaandagen kun je - in overleg met je werkgever natuurlijk - dan weer wél overdragen naar het volgende kalenderjaar.
Lees ook: Steeds meer werknemers ‘kopen’ extra vakantiedagen
Een nieuwe regel zorgt er nu voor dat je vanaf 2025 in bepaalde gevallen niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen alsnog kunt overdragen naar de volgende kalenderjaren. Dat kan wanneer de arbeidsovereenkomst wegens overmacht werd geschorst. Dit zijn de situaties:
Kort samengevat: kun je in bovenstaande gevallen aantonen dat je je wettelijk verlof niet hebt kunnen opnemen, dan kun je die dagen alsnog overdragen en heb je bijgevolg recht op meer dan 4 weken betaald, wettelijk verlof!
Extra: 40% heeft vakantiegeld nodig om rond te kunnen komen
(fd)
6 december 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
Wie nog wettelijke vakantiedagen over heeft, plant best zo snel mogelijk zijn vakantie om deze dagen niet te verliezen!
Steeds meer werknemers kiezen ervoor om extra vakantiedagen te kopen. Maar waarom?
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Bij lange na niet iedereen heeft recht op evenveel vakantie in België, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas...
Minstens drie weken aan één stuk vakantie nemen of je vakantiedagen spreiden over het hele jaar: wat is de beste keuze?
Het vakantiegeld is niet voor iedereen zomaar een leuk extraatje, want heel wat werknemers hebben dat bedrag nodig om financieel rond te kunnen komen.
Is er een deadline om een definitieve vakantieplanning door te geven aan je baas of niet? Wat zijn de regels?
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?