Werkplek
Vorige

1 van 663

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Ja, een groene economie schept nieuwe jobs

‘Hernieuwbare energie creëert veel nieuwe jobs omdat ze veel arbeid vergt’ (Johan Albrecht, Prof. Milieu-economie UGent)
“De technologie voor hernieuwbare elektriciteit is erg arbeidsintensief. Op elk dak moeten zonnepanelen worden geplaatst, elke windturbine moet apart worden gebouwd, geassembleerd, gezet en onderhouden. Hernieuwbare energie creëert dus veel jobs omdat ze zoveel arbeid vergt. Niet bepaald ideaal in een land met een zeer hoge arbeidskost zoals België. De klassieke energievoorziening, met de grote centrales, is eerder kapitaalsintensief waardoor er relatief weinig mensen werken. De nieuwe, groene jobs concurreren dus niet meteen met die andere banen.”
Johan Albrecht, Prof. Milieu-economie UGent
‘Hernieuwbare energie creëert veel nieuwe jobs omdat ze veel arbeid vergt’ (Johan Albrecht, Prof. Milieu-economie UGent)

De EU rekent tegen 2020 op 410.000 bijkomende jobs in hernieuwbare energie. Is dat realistisch?

“Zulke getallen zijn zeker haalbaar. Zeker voor landen met een sterk industrieel beleid is groene energie een interessante optie. Duitsland bijvoorbeeld heeft de laatste 6 à 7 jaar alleen al in de sectoren van hernieuwbare energie zoals windenergie en zonnecellen 250.000 jobs kunnen creëren. De Duitse regering wil dit tegen 2020 laten groeien tot 400.000 nieuwe banen, of 1 procent van de arbeidsbevolking. In België groeit de sector van de groene energie eveneens. Zeker als het gaat over biomassa en biogas zijn er veel Belgische bedrijven met goede expertise. Maar het zal niet makkelijk zijn om het Duitse succes te imiteren. Wie eerst in dat soort nieuwe sectoren een doorbraak kan realiseren, die kan daarvan natuurlijk de meeste vruchten plukken."

Een veel gehoorde kritiek is dat groene banen sterk gesubsidieerd zijn.

"Je moet inderdaad ook vragen tegen welke kost die jobs op de arbeidsmarkt komen. Alle groene jobs, zeker die rond groene elektriciteit, steunen op subsidies. Dat wordt dan weer doorgerekend in de prijs per kilowattuur en is voor rekening van de consument. Als de overheid op die manier tienduizenden jobs wil creëren, neemt dat een enorme hap uit het budget.”

Zullen investeringen in groene projecten niet stilvallen door de kredietcrisis?

“Door de kapitaalschaarste is het misschien niet zo gemakkelijk om niet-essentiële projecten, zoals groene initiatieven vaak gezien worden, gefinancierd te krijgen. Toch betalen de projecten rond energie-efficiëntie en -besparingen zich op korte termijn terug. Maar laat ons duidelijk zijn: inzetten op groene jobs is geen uitweg uit de crisis. Daartoe moeten in alle sectoren weer banen gecreëerd worden.”

(katrien.stragier@jobat.be)           

Lees ook: 'Nee, een groene economie schept geen nieuwe jobs'

12 augustus 2019
Anderen bekeken ook