Eva Daeleman: ‘Ook voor mijn vakantiejobs moest ik al vroeg opstaan’
Eva Daeleman, de sidekick van De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, wordt de nieuwe Eén-omroepster. Maar heeft ze ook nog leuke vakantiejobs gedaan?
Iris: 'Ja, werken is toegestaan, maar de werkgever moet wel bepaalde beschermingsmaatregelen treffen als het warmtegevoel bepaalde grenzen overschrijdt.'
De wetgeving omtrent het welzijn op het werk legt maximumgrenzen vast naargelang de (fysieke) zwaarte van het werk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 4 categorieën: (zeer) licht werk (zoals bijvoorbeeld secretariaatswerk), vervolgens halfzwaar, zwaar en zeer zwaar werk (bijv. grondwerken). Deze grenzen gelden zowel voor werken in openlucht als voor binnenwerk.
Vanaf 1 juli (2012) kleeft men hier echter geen 'maximumtemperaturen' meer op. Er wordt vanaf dan gewerkt met een puntenschaal waarbij rekening wordt gehouden met verschillende elementen van de 'thermische omgeving'. Naast de temperatuur, moet hierbij ook rekening gehouden worden met factoren zoals de luchtvochtigheid.
Hiermee geeft men aan dat het gevoel van warmte op de werkplaats telt. Om een idee te geven: vroeger lag de grens voor licht werk op 30°C (te meten met een speciale thermometer die rekening hield met de omgeving en die vaak lagere waarden aangaf dan een 'normale' thermometer).
Worden de grenzen overschreden, dan moet de werkgever beschermingsmiddelen ter beschikking stellen. Dit kan gaan van het plaatsen van zonneschermen om rechtstreekse blootstelling aan de zon te vermijden, tot het voorzien van gekoelde frisdranken (alcohol is uit den boze!) en/of zonnecrème, en zelfs tot het installeren van een verluchtingssysteem.
Is dit alles onmogelijk of onvoldoende, dan is het noodzakelijk de duurtijd van de blootstelling aan de warmte in te korten. Dit wil in de praktijk zeggen dat bijkomende rusttijden nodig zijn (waarvoor de wetgever ook regels heeft vastgelegd).
Een voorzichtig werkgever zal echter niet wachten tot de grenzen bereikt zijn om actie te ondernemen. Ook belet niets de werknemers ertoe extreme omstandigheden te signaleren en te vragen om gepaste maatregelen. De werkgever kan immers niet altijd exact op de hoogte zijn van de situatie op de werkvloer
(it)
28 juni 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Eva Daeleman, de sidekick van De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, wordt de nieuwe Eén-omroepster. Maar heeft ze ook nog leuke vakantiejobs gedaan?
In de vakantieperiode gunt iedereen zijn ijverige collega's een welverdiend verlof. Als 'overblijver' moet je er dan wel de problemen van hun afwezigheid bijnemen.
Voor het vastleggen van vakantie zijn er voor de werkgever twee opties: collectieve sluiting of individuele vakantie voor elke werknemer afzonderlijk.
In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?
Werken terwijl de stralende zomerzon je toelacht. Je zou voor minder zin hebben om het werk neer te leggen. Tenzij je een van deze zomerberoepen uitoefent.
Buiten is het dertig graden en jij moet aan het werk. Wat draag je best op warme zomerse dagen? Zes tips voor een comfortabele én professionele outfit.
Hittegolf, ook op het werk. Mag je thuis blijven als het te warm is op kantoor?
Een slechte adem blijkt vaak een van de grootste afknappers te zijn bij het samenwerken met collega's. Slechts 45% durft een collega erover aan te spreken.
Je kent het gevoel wel: je moet een presentatie geven, of gaan solliciteren, en je bent zenuwachtig. Voor je het weet, breekt het zweet je uit. Je probeert het tegen te houden, maar tevergeefs. Oh nee … op je mooie hemd verschijnen er okselvijvers!