Elk contact met concurrent (ook privé) moet gemeld worden aan de baas
Mijn werkgever verplicht me om elk contact, privé- of professioneel, met werknemers van de concurrentie te melden. Heeft hij dat recht?
De werkgever kan de werknemer dus niet ontslaan omdat hij toevallig verliefd is geworden op de partner van een collega. Wel is het zo dat de relatie de goede werking van het bedrijf niet in het gedrang mag brengen. Indien deze relatie voor problemen zorgt op de werkvloer mag de werkgever wel tussenbeide komen en indien nodig maatregelen nemen.
Als de relatie geen invloed heeft op het functioneren van de betrokken werknemers, is er geen enkel probleem. Beide werknemers blijven hun job naar behoren uitvoeren en de werkgever hoeft zelfs niet op de hoogte te zijn van de privésituatie van deze werknemers.
Indien de relatie wel een invloed heeft op het functioneren van de werknemers, of wanneer door de relatie het werk wordt verstoord of de goede werking en de goede naam van het bedrijf in het gedrang komt, ligt de situatie anders. Als de betrokken collega’s niet meer kunnen samenwerken, zich eventueel zelfs agressief ten opzichte van elkaar gaan gedragen of ruzie maken in het bijzijn van collega’s en/of klanten enzovoort, dan zal de werkgever wel genoodzaakt zijn om te moeten ingrijpen.
In dat geval zal de werkgever nagaan welke verschillende oplossingen er mogelijk zijn om een einde aan de problemen te stellen. In de eerste plaats is het aangewezen om de betrokken werknemers op het matje te roepen en hen er op te wijzen dat zij zich professioneel dienen te gedragen op het werk.
Helpt dit niet en loopt het gedrag van de werknemers de spuigaten uit, dan kan de werkgever bijvoorbeeld nagaan of één of beide collega’s een andere functie zouden kunnen uitoefenen in het bedrijf. De werkgever kan ook nagaan of bijvoorbeeld één van beide niet kan overgeplaatst worden naar een andere vestiging waardoor ze niet meer moeten samenwerken.
Is er geen andere functie beschikbaar of is een overplaatsing naar een andere zetel geen optie of weigeren de betrokken werknemers de voorgestelde oplossingen (de werkgever kan dit immers niet eenzijdig opleggen) en blijft hun gedrag de goede werking van de onderneming hypothekeren, dan heeft de werkgever vaak geen andere mogelijkheid dan over te gaan tot ontslag. Of hij hierbij slechts één of allebei de betrokken werknemers ontslaat, hangt uiteraard af van het concrete gedrag van de werknemers.
Indien het gedrag van de betrokken werknemers niet als een zogenaamde ‘dringende reden’ kan beschouwd worden, zal het gaan om een ontslag waarbij een opzegtermijn moet gepresteerd worden, of waarbij een opzegvergoeding uitbetaald wordt.
2 maart 2012Mijn werkgever verplicht me om elk contact, privé- of professioneel, met werknemers van de concurrentie te melden. Heeft hij dat recht?
Een goede relatie is gebaseerd op vertrouwen en eerlijkheid. Wie het wat spannender wil maken, kan misschien deze zeven leugens eens proberen.
De werkvloer is een broedplaats voor liefdesromances. Dat blijkt uit een onderzoek van rekruteringssite Careerbuilder bij Britse werknemers.
Een potje vrijen voor het opstaan heeft positieve gevolgen voor de rest van de dag. Men voelt zich vrolijker en is beter bestand tegen ziektes en kwaaltjes.
De gemiddelde man heeft vaker spijt over gemiste carrièrekansen dan een vrouw. Vrouwen hebben vooral spijt over verkeerde keuzes op relationeel gebied.
Nacht- en weekenddiensten verhogen het risico op een slechtere relatie en zelfs op een relatiebreuk. Zo erg als in de VS is het gelukkig nog niet ...
Een op de vier werknemers kruipt wel eens tussen de lakens met een collega. De helft doet het zelfs op de werkvloer.
Er wordt algemeen aangenomen dat mannen voortdurend aan seks denken, ook op het werk. Onderschat echter zeker de vrouwen niet!
Er zijn maar 2 soorten vacatures: voor nieuwe of bestaande jobs. Het verschil is cruciaal voor jouw sollicitatie.