Ontspanning
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Verlofdagen over? Plan je vakantie snel

Is pauze nemen een recht ... of een plicht?

Pauze nemen
Ben jij iemand die in één ruk alles afwerkt, of heb je even een pauze nodig om beter te presteren? Feit is dat je niet zomaar pauze kan nemen wanneer je dat wil. Ook een middagpauze overslaan om vroeger te vertrekken, kan niet. Hoe zit de vork aan de steel?

Middagpauze overslaan? Geen goed idee

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de middagpauze en een gewone pauze (rusttijd tussen 2 werkprestaties). De werkgever is verplicht om je een middagpauze van ten minste 30 minuten te geven en als werknemer moet je die ook nemen. Het is zelfs wettelijk verboden om tijdens de middag door te werken. Doe je dat wel, dan is dat onbetaald. Een eerste goede reden dus, om je middagpauze te nemen.

Gezonder lunchen én snacken tijdens het thuiswerken: 5 tips

Volgens wellness- en stressexpert Beverly Beuermann-King heeft het nemen van je middagpauze bovendien een enorme impact op hoe je je de rest van de dag voelt. “Ons lichaam heeft nu eenmaal af en toe nood aan rust om te recupereren. Daarnaast heeft onze spijsvertering tijd nodig om effectief te werken”, aldus Beuermann-King. “Je middagpauze geeft je productiviteit een boost, zodat je met een frisse ingesteldheid en meer focus je werk kan hervatten.”

Ontdek: 40 manieren om te relaxen in (minder dan) 5 minuten

Wanneer pauze nemen?

De regels rond het geven en nemen van pauzes liggen vast. Zo is de werkgever verplicht om je minstens een kwartier pauze te geven als je meer dan 6 uur aan één stuk hebt gewerkt. Het omgekeerde geldt ook: werk je minder dan 6 uur, dan is de werkgever niet verplicht om jou een pauze te geven. Een collectieve arbeidsovereenkomst kan ook bij kortere werkperiodes een pauze toekennen, afhankelijk van je bedrijf en sector. Check dus zeker de cao van je sector voor de duur en het tijdstip van je pauze(s).

Het nemen van pauzes na 6 uur werken geldt enkel voor werknemers met een arbeidsovereenkomst. Voor mensen die thuiswerken, in een familiebedrijf, bij de zeevisserij of de burgerluchtvaart geldt er bovendien een andere regeling inzake arbeidstijd. In crisissituaties, of om een crisis te voorkomen, mag er afgeweken worden van de verplichting om pauze te geven.

Lees ook: 11 tips voor een goed bestede pauze

Jongeren krijgen meer pauze

Aan jongeren die geen voltijdse leerplicht meer hebben, wordt meer pauze toegekend. Concreet gaat het om jongeren onder de 18 jaar die als jobstudent tewerkgesteld zijn. Zij hebben na 4,5 uur werken al recht op 30 minuten pauze. Bedraagt hun arbeidstijd 6 uur, dan mogen ze een uur pauze nemen.

Afhankelijk van de sector waarin je tewerkgesteld bent, heb je dus meer of minder recht op pauze. Maar ook de bedrijfscultuur en de wensen van je team spelen in de praktijk een rol. Bovendien zijn heel wat mensen vandaag op hybride basis aan de slag. Goede afspraken met je baas en team staan daarom altijd voorop.

Extra: Meer pauzes maken je productiever

(fd)

29 maart 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook