Is met pensioen gaan dodelijk?

Eindelijk met pensioen kunnen gaan, het is een opluchting voor velen. Toch tonen verscheidene studies aan dat stoppen met werken niet noodzakelijk goed is voor je gezondheid. De redenen?
#

Een in mei gepubliceerd rapport van de Institute of Economic Affairs (Londen) toont aan dat met pensioen gaan de kans op een depressie met 40 procent doet toenemen. Daarnaast stijgt de waarschijnlijkheid met 60 procent dat men vanaf het pensioen minstens met één fysieke ziekte te kampen krijgt. Dat effect blijft overeind na controle van de gebruikelijke leeftijdsgerelateerde aandoeningen.

Gabriel Sahlgren, onderzoeksdirecteur aan het Centre for Market Reform of Education en auteur van het rapport, staat versteld van de mate waarin het pensioen de gezondheid ondermijnt. Hij stelt vast dat in het eerste pensioenjaar de gezondheid eigenlijk verbetert. "Het is leuk om eindelijk te kunnen rusten na al dat werken", aldus Sahlgren. Maar twee of drie jaar later gaan de mentale en fysieke toestand van de gepensioneerde er wel degelijk op achteruit.

Gezondheidsproblemen

Andere studies tonen gelijkaardige resultaten. Tussen 1992 en 2005 onderzocht Dhaval Dave, professor economie aan de Bentley University (Waltham, Massachusetts), 12.000 Amerikanen. Hij ontdekte dat men gemiddeld gezien binnen de eerste zes jaren van het pensioen te maken krijgt met een lichamelijke kwaal, zoals hypertensie, hart- en vaatziekten, beroerte en artritis. Ook zag hij duidelijk de depressie toenemen.

Hoewel de pensioenleeftijd verschilt per land, komen studies in andere landen tot vergelijkbare resultaten. Of een gepensioneerde nu 65 of 75 jaar is, het pensioen verergert fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

Redenen?

Er bestaan een aantal redenen waarom de gezondheid verslechtert na de pensionering. Een gebrek aan mentale en sociale stimulatie draagt een aanzienlijk steentje bij. Voor velen is de werkplek de voornaamste plaats waar men sociaal is en fysieke activiteiten uitvoert. Wanneer dat fundamentele sociale netwerk wegvalt, heeft dat zijn effect op de gezondheid.

Sahlgren: "Wanneer die sociale interacties verdwijnen, worden mensen eenzaam. Uit onderzoek blijkt dan dat eenzaamheid leidt tot psychische aandoeningen en die kunnen op hun beurt leiden tot een lichamelijk ziekte, omdat men stopt te zorgen voor zichzelf."

Een vermindering van het inkomen heeft ook een invloed op de gezondheid, aldus Sahlgren. Mensen die minder verdienen kiezen voor goedkoper voedsel, stellen doktersbezoeken uit en stoppen met sportieve activiteiten omdat ze te duur zijn.

Oplossing?

De sleutel om toch mentaal en fysiek gezond te blijven na het pensioen is volgens Dave actief zijn en blijven. Gepensioneerden moeten het wegvallen van sociale en fysieke activiteiten na het werk opnieuw invullen en kiezen voor activiteiten die hen stimuleren. Een hobbyclub of vereniging kunnen hierbij een goede hulp zijn.

Een andere, voor sommigen minder aantrekkelijke optie? Gewoon verder blijven werken. Volgens Sahlgren wil dit niet zeggen dat je 'aan je bureau moet sterven', maar geleidelijk aan het aantal werkuren afbouwen is vaak een beter alternatief dan het volledig stopzetten van de professionele activiteiten.

(nm) – Bron: Bbc.com 

27 november 2013
Anderen bekeken ook