Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Of je recht hebt op Vlaams opleidingsverlof (de opvolger in Vlaanderen van het betaald educatief verlof), hangt af van een aantal voorwaarden. Zo moet je minstens halftijds als werknemer in loondienst werken om in aanmerking te komen voor VOV. Dit is bij jou het geval.
Daarnaast moet de managementopleiding die je wenst te volgen in de opleidingsdatabank staan en minimum 32 lesuren of 3 studiepunten omvatten. Het maakt hierbij niet uit of de opleiding iets te maken heeft met het beroep of de functie die je uitoefent.
Ontdek: Wanneer kan ik opleidingsverlof opnemen?
Als je aan alle voorwaarden voldoet en de aanvraag tot Vlaams opleidingsverlof tijdig doorgeeft, dan mag je werkgever de aanvraag niet weigeren.
Je kan in totaal per schooljaar maximaal 125 uren opleidingsverlof opnemen. Het concrete aantal uren wordt bepaald door je tewerkstelling en de specifieke opleiding die je volgt. Voor deeltijdse werknemers wordt de duur van het opleidingsverlof bovendien geproratiseerd.
11 soorten verlof: welke past bij jou?
Om het opleidingsverlof te kunnen opnemen, moet je het bij je werkgever ten laatste op 31 oktober aanvragen bij een schooljaaropleiding, en in andere gevallen ten laatste 15 dagen na je inschrijving. Bezorg je werkgever het inschrijvingsattest van de school en plan in overleg met hem/haar je opleidingsverlof in. Dit laatste is belangrijk voor de planning in de onderneming: de werkgever mag het opleidingsverlof niet weigeren, maar wanneer meerdere medewerkers uit dezelfde onderneming opleidingsverlof aanvragen voor dezelfde periode, mag je baas op basis van gelijktijdige aanwezigheid bezwaar aantekenen.
Extra: Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?
Tijdens je opleidingsverlof heb je recht op je normale loon, maar dit is wel begrensd (momenteel tot 3.500 euro bruto). Verdien je meer dan dat? Dan heeft de werkgever het recht om het bruto-uurloon op je opgenomen uren te beperken.
CHECK: Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof
(lm/ZINNIG) - Bron: Vlaanderen.be
22 april 2024'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Tijdens de werkuren betaald verlof krijgen om je bij te scholen of om een opleiding te volgen: onder bepaalde voorwaarden kan het.
Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
4 op de 10 werkgevers kent extra verlof toe bovenop wettelijk verlof. Hoe zit dat precies?
Wist je dat je tijdens je job een opleiding kunt volgen die deels/volledig door de overheid wordt vergoed? En dat je daar opleidingsverlof voor kunt inzetten?