Sociaal verlof
Vorige

1 van 44

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer kan ik Vlaams opleidingsverlof opnemen?

Is je werkgever verplicht om je opleidingsverlof te geven?

Is je werkgever verplicht om je educatief verlof te geven
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof (VOV) te geven?

Of je recht hebt op Vlaams opleidingsverlof (de opvolger in Vlaanderen van het betaald educatief verlof), hangt af van een aantal voorwaarden. Zo moet je minstens halftijds als werknemer in loondienst werken om in aanmerking te komen voor VOV. Dit is bij jou het geval.

Daarnaast moet de managementopleiding die je wenst te volgen in de opleidingsdatabank staan en minimum 32 lesuren of 3 studiepunten omvatten. Het maakt hierbij niet uit of de opleiding iets te maken heeft met het beroep of de functie die je uitoefent. 

Ontdek: Wanneer kan ik opleidingsverlof opnemen?

Dit zijn in een notendop de belangrijkste voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

  • De opleiding omvat in totaal minstens 32 uren of 3 studiepunten.
  • Je neemt deel aan de lessen, eindbeoordeling en eventuele examens.
  • Je werkt in de privésector.
  • Je werkgever betaalt een RSZ-bijdrage.
  • Je werkt minstens 50% in loondienst.
  • Je werkt in het Vlaams Gewest.
  • Je hebt een verantwoordelijkheid tegenover je werkgever en je opleidingsverstrekker en houdt hen op de hoogte van je verlof, aanwezigheid of eventuele stopzetting.

Als je aan alle voorwaarden voldoet en de aanvraag tot Vlaams opleidingsverlof tijdig doorgeeft, dan mag je werkgever de aanvraag niet weigeren.  

Je kan in totaal per schooljaar maximaal 125 uren opleidingsverlof opnemen. Het concrete aantal uren wordt bepaald door je tewerkstelling en de specifieke opleiding die je volgt. Voor deeltijdse werknemers wordt de duur van het opleidingsverlof bovendien geproratiseerd.

11 soorten verlof: welke past bij jou?

Ook interessant voor de werkgever

Om het opleidingsverlof te kunnen opnemen, moet je het bij je werkgever ten laatste op 31 oktober aanvragen bij een schooljaaropleiding, en in andere gevallen ten laatste 15 dagen na je inschrijving. Bezorg je werkgever het inschrijvingsattest van de school en plan in overleg met hem/haar je opleidingsverlof in. Dit laatste is belangrijk voor de planning in de onderneming: de werkgever mag het opleidingsverlof niet weigeren, maar wanneer meerdere medewerkers uit dezelfde onderneming opleidingsverlof aanvragen voor dezelfde periode, mag je baas op basis van gelijktijdige aanwezigheid bezwaar aantekenen.

Extra: Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?

Tijdens je opleidingsverlof heb je recht op je normale loon, maar dit is wel begrensd (momenteel tot 3.500 euro bruto). Verdien je meer dan dat? Dan heeft de werkgever het recht om het bruto-uurloon op je opgenomen uren te beperken. 

CHECK: Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof

(lm/ZINNIG) - Bron: Vlaanderen.be

in samenwerking met Securex
22 april 2024
Anderen bekeken ook