Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
De bevoegde ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Pierre-Yves Dermagne (PS) verwijzen de verplichting om een medisch attest aan je werkgever te bezorgen wanneer je door ziekte één dag niet kunt werken naar de prullenmand.
Met deze nieuwe regeling kun je tot drie keer per jaar één dag afwezig zijn op het werk wegens ziekte, zonder dat je moet aankloppen bij de huisarts voor een ziektebriefje. Vanaf de vierde keer moet je wel in het bezit zijn van zo’n ziekteattest. Ook wanneer je meerdere dagen afwezig bent, moet je nog altijd zo’n briefje kunnen voorleggen aan je werkgever.
Extra: Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken?
Op dit moment is die regeling alleen van toepassing voor bedrijven met minstens vijftig werknemers. In kleine en middelgrote ondernemingen blijft het ziektebriefje bij één dag dus wel behouden. Over een jaar volgt er bovendien een evaluatie van de maatregel. Dan bekijkt de regering of hij ook kan gelden voor kleinere bedrijven.
Lees ook: Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
20 juni 2022Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
Er ligt nochtans een hoop werk op mij te wachten. Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken? Zijn hier risico's aan verbonden?
Telewerken, een vloek of een zegen? Het antwoord hierop zullen we misschien nooit kennen. Maar bepaalde zaken weten we wel al.
Als je na een ziekteperiode je werk wilt hervatten, mag je werkgever niet eisen dat je een medisch attest van arbeidsgeschiktheid voorlegt.
Twijfelt je werkgever aan je ziek zijn, dan kan hij/zij via alle middelen trachten te bewijzen dat je doet alsof. Maar wat dan met je gewaarborgd loon?
Covid-19 heeft niet alleen een grote impact op de vacaturemarkt, ook het ziekteverzuim op de werkvloer wordt beïnvloed door de pandemie ...
Je hebt gesolliciteerd voor de ideale job maar uiteindelijk ontvang je toch die afwijzing. Wat kun je doen zodat je volgende keer wél door de selectie komt?