Hoe is de sfeer op de bouwwerf?
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?
Jaar na jaar daalt de instroom in het bouwonderwijs. “Een stiel leren, blijkt voor jongeren niet meer zo aantrekkelijk. Of voor hun ouders. Een beroepsopleiding doe je wanneer je niets anders meer kan”, betreurt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
Terwijl een stiel leren een meerwaarde is, benadrukt hij. “Je verdient goed je boterham, ziet meteen resultaat van je werk en er zijn doorgroeimogelijkheden. De bouwsector zit dus al jarenlang met een groot probleem: werkgevers zoeken voortdurend naar meer volk, maar de vijver om uit te vissen geraakt stilaan leeg.”
Lees ook: Duaal leren is de toekomst van de bouw
De afgelopen maanden ziet hij wel een kentering. “Het aantal leerlingen in het bouwonderwijs blijft laag. Het zijn nu de bedrijven die de vinger op de knip houden op het vlak van aanwerving.”
Meer nog, uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden blijkt dat 1 op 7 bouwbedrijven eraan denkt om mensen te ontslaan. “De voorbije prijsstijgingen, loonindexaties en afhakende klanten hakken er bij onze bouwbedrijven duidelijk in”, stelt Waeytens.
Ontdek: Wie wil er nog werken in de bouw?
Dit betekent, volgens hem, zeker niet dat jongeren niet meer terecht kunnen in de bouw. “Er zijn nog steeds heel veel openstaande vacatures en bijna alle bouwberoepen blijven een knelpuntberoep.
Dus als jongeren twijfelen om al of niet te kiezen voor een bouwopleiding, zeg ik: doen!”, stelt Waeytens. “De bouw heeft altijd volk te kort. Dat is zo’n beetje de mantra in onze sector geworden.”
Go for happy! Deze werkgevers in de bouw zijn op zoek naar ... jou!
(wv)
29 september 2023Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?
Maar liefst 16.000 vacatures telt de bouwsector, en dat aantal lijkt zelfs een onderschatting. “Opleiding voor nieuwkomers is cruciaal.”
Ingenieurs gaan klassiek aan de slag bij grote bedrijven, klinkt het vaak. Maar om welke sector en functie gaat het dan vooral?
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
Het aantal leerlingen die een opleiding volgen in het voltijds derdegraads bouwonderwijs daalt. Terwijl er jaarlijks 20.000 extra mensen nodig zijn...