Privacy
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

Is EK voetbal een zegen of vloek op het werk?

EK Voetbal
Terwijl de ene werkgever vreest voor daling van de productiviteit, maakt de andere van EK-voetbalwedstrijden net een teamevent.

2 op de 3 werkgevers vreest dat een EK invloed heeft op de productiviteit, blijkt uit een rondvraag van rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische werkgevers. Helemaal ongegrond is die vrees niet. Enkele jaren geleden berekende ING dat door op het werk naar het WK te kijken 1,5 miljoen werkuren verloren zouden gaan, op basis van hun onderzoek bij 13 deelnemende landen. Wereldwijd werd het productiviteitsverlies zelfs op ruim 20 miljard dollar geschat, en dit alleen nog maar voor de groepswedstrijden.

Met enkele eenvoudige maatregelen kan je evenwel de productiviteit én tevredenheid op peil houden, stelt Nathalie Meert van Robert Half. “Je kan je teams motiveren om zich tijdens de kantooruren wél volledig op het werk te concentreren. Door geen meetings te organiseren in de voormiddag daags na de match. Of door hen een uurtje vroeger te laten vertrekken.”

Lees ook: Wanneer werken we het meest productief?

Heel wat meer bedrijven maken van de nood een deugd. Ze organiseren, net als bij vorige tornooien, rond sommige matchen een klein intern teamevent. “Dat heeft een positieve impact op de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers. Die kunnen elkaar wat beter leren kennen in een spontanere sfeer”, stelt Meert, die toch ook wijst op een duidelijk alcoholbeleid en communicatie over het vervoer na afloop. “Want als werkgever heb je een bepaalde aansprakelijkheid. Je wordt geacht de veiligheid van de werknemer te beschermen.”

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

Thuiswerken op de dag van de match?

Telewerken is intussen flink ingeburgerd, dus zouden medewerkers kunnen vragen om van thuis te werken op bepaalde wedstrijddagen. “Veel hangt dan af van de bestaande regels rond thuiswerken. Is de match net op een van de vaste kantoordagen, dan is het aan de werkgever om te beslissen.”

Wanneer de medewerker kan thuiswerken, moet hij uiteraard nog steeds de arbeidstijd en afspraken daarover respecteren. “Ook hier geldt: spreek dat vooraf samen goed door, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.”

E-GIDS: Thuiswerken op een productieve en gezonde manier

Je productiviteit controleren?

Is er toch onenigheid, kan de werkgever beslissen om te controleren op prestaties en activiteiten tijdens het thuiswerken. “Dat mag nooit in strijd zijn met de privacy- en GDPR-wetgeving. De controle kan enkel wanneer die strikt noodzakelijk is voor het werk en belangrijker is dan de privacy van de werknemer”, stelt Meert.

De werknemer moet vooraf weten dat hij gecontroleerd kan worden. “Bijvoorbeeld door dit op te nemen in het arbeidsreglement. Het mag geen plotse beslissing zijn die de werkgever net voor het EK neemt.”

Zeg eens… Welke Rode Duivel wil jij als collega of baas?

(William Visterin)

24 juni 2024
Anderen bekeken ook