Sinds vier maanden is Jennifer als zelfstandige aan de slag bij bedrijven. “Ik bied office support en doe dat voor diverse afdelingen zoals aan- of verkoop, HR, marketing of het onthaal”, vertelt ze.
“Vroeger werkte ik als projectconsultant voor Bright Plus. Ik was toen vast bij hen in dienst en werkte op projectbasis bij klanten. Ik heb dat drie jaar graag gedaan. Ik ben altijd heel tevreden geweest over de collega’s en bedrijfscultuur. Ik was dan ook enorm blij dat ik met de ondersteuning van Bright Plus mijn carrière als freelancer verder kon uitbouwen.”
Werken als digitale freelancer: wat schuift dat?
Jennifer Huvaere: “Ik heb nu de volledige vrijheid om te kiezen voor welke projecten ik ga. Bright Plus regelt het papierwerk en zij stellen het contract op. Ik kan terugvallen op hun klantennetwerk waardoor ze me ook aan opdrachten helpen, dus daar moet ik niet telkens zelf naar op zoek. Ik kan zelfs in enkele kliks solliciteren dankzij hun nieuwe mobiele app, de My Bright Plus App. Ik kan daarnaast nog andere opdrachten aannemen als daar ruimte voor zou zijn.”
Lees ook: De 8 grootste mythes over freelancers ontkracht
“Naast de vrijheid vind ik het een voordeel dat ik bijblijf en mijn skills kan blijven aanscherpen. Ik heb de mogelijkheid om in verschillende organisaties en sectoren aan de slag te gaan en diverse collega’s te ontmoeten. Je steekt veel op en blijft ervaring opdoen."
"Zelf heb ik de uitdaging nodig om telkens nieuwe dingen bij te leren. Ik bepaal mijn eigen tarieven. Wat ook meespeelt, is dat ik graag reis. Ik bepaal dus zelf wanneer ik werk en wanneer niet. Een ander pluspunt is dat ze je als freelancer meteen nodig hebben: ze ontvangen je altijd met open armen.”
“De uitdaging is dan weer dat het een andere manier van werken is. Je contract is per definitie tijdelijk, dus je kijkt uit naar iets nieuws zodra je weet dat je contract niet wordt verlengd. Soms zijn het korte opdrachten en soms langere, bijvoorbeeld als je iemand vervangt bij ziekte of zwangerschapsverlof.”
Extra: 7 financiële tips om te starten als freelancer
“Freelancer is een statuut dat je moet liggen. Je werkt voor jezelf en doet het voor je eigen zaak. Letterlijk ook. Zo heb ik met mijn echtgenoot, die zelfstandige in bijberoep is, een commanditaire vennootschap opgericht. Die ingesteldheid is wel van tel. Een goede boekhouder is zeker ook een must, die helpt je met de opstart en denkt mee. Zo keer ik mezelf een lager loon uit dan toen ik in dienstverband werkte, maar heb ik bijvoorbeeld een bedrijfswagen en maaltijdcheques."
"Zelf zou ik altijd wel freelancer willen blijven omdat ik hou van de afwisseling. Je hebt je eigen work-life balance in de hand. Voor anderen kan ik vooral als tip meegeven: probeer het gewoon. Zet de stap. Als het je toch niet zou bevallen, dan kun je gemakkelijk terug naar dat vast contract. Maar dan heb je er ten minste toch eens van geproefd.”
Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor freelance jobs
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
10 juni 2022Droom je al langer van een leven als freelancer? Er zijn heel wat voordelen aan zo'n freelancer bestaan. Toch loeren er ook heel wat onzekerheden om de hoek...
Als je véél geld wilt verdienen, lekker lang wilt uitslapen en geen lastige baas boven je wilt hebben, moet je freelancer worden. Of niet? De 8 hardnekkigste mythes ontkracht!
We vroegen aan Ben Van Brandt (34) uit Italië hoeveel hij verdient en hoe hij zijn job organiseert...
Zeven op de tien zelfstandigen die eerst als werknemer aan de slag waren, zijn (veel) gelukkiger wanneer ze niet moeten luisteren naar een baas.
De tijd dat freelancers geassocieerd werden met een zogenaamd hongerloon ligt achter ons. Maar hoe hoog is zijn dagtarief?
Veel freelancers voelen de coronacrisis in hun portemonnee. Maar kiezen voor een ander beroep of statuut, dat verkiezen de meesten (nog) niet.
Ben jij het beu om je onvoldoende gewaardeerd te voelen in wat je kan? Dan wordt het misschien tijd om te starten als zelfstandige…
Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?
In de voorbije vijf jaar ontving VDAB nog nooit zoveel vacatures als in september dit jaar. Er worden ook opvallend veel contracten van onbepaalde duur aangeboden.