Uitbreiding flexi-jobs en studentenjobs: hoe zit dat juist?
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
Uit recente onderzoeken van onder meer UGent, KU Leuven en VUB blijkt dat recruiters een duidelijke voorkeur hebben voor jobkandidaten met studentenarbeid op hun cv. Het effect van studentenarbeid is weliswaar lager dan het behalen van een (grote) onderscheiding en vrijwilligerswerk, maar sterker dan het afronden van de studies zonder studievertraging.
Vooral inzake werkhouding (zoals werkattitude, verantwoordelijkheidszin, motivatie en ambitie) en algemene vaardigheden schatten recruiters de jobstudenten hoger in. Zeker als de studentenjob in het verlengde van hun studies ligt.
De impact op hogere kennis blijkt minder uitgesproken voor recruiters. “Studentenarbeid tijdens de zomermaanden die inhoudelijk aansluit bij de studies verhoogt de kansen op een jobgesprek het sterkst”, aldus professor Stijn Baert en doctoraal onderzoeker Brecht Neyt van UGent.
Recruiters schatten vaak ook in dat afgestudeerden met ervaring als jobstudent gemakkelijker op te leiden zijn. “Al geldt dit enkel voor diegenen die een studentenjob in de lijn met hun studies deden.”
Tips: 4 tips om studentenjobs verstandig op je cv te zetten
Toch is er ook een nuance. Terwijl studentenjobs doorgaans gunstig zijn voor de latere carrière van scholieren en studenten, blijkt dat vaak niet het geval te zijn voor hun studies.
De meeste studenten schatten de impact van studentenarbeid op studieresultaten eerder negatief in. “Vooral studentenarbeid tijdens een opleiding in het hoger onderwijs lijkt de studieprestaties sterker te schaden.”
Uit een onderzoek bij Vlaamse studenten blijkt het hierbij vooral belangrijk te zijn waar studenten met een baan hun prioriteiten leggen: op de baan zelf of op hun studies.
“Studenten die meer gericht zijn op hun job en er meer bevrediging in vinden dan in hun studies, blijken typisch de studenten te zijn die hun studieprestaties meer negatief beïnvloed zien door hun studentenarbeid.”
(William Visterin)
18 juli 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
Naar schatting gaat deze zomer meer dan een half miljoen jobstudenten aan de slag. Dat is een recordaantal.
Fiscaalvriendelijk vakantiewerk kan voortaan tot 600 uur per jaar. Een overzicht...
Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij in de kuip heeft. Bereid je dus goed voor op “lastige” vragen!
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
Begin je aan je eerste zoektocht naar een job? Maak indruk met een professioneel cv die jouw vaardigheden en prestaties in de verf zet!
Bij het opstellen van je CV is het niet altijd makkelijk om je tijdens studentenjobs opgedane ervaringen op een nuttige manier te vermelden.
Hoor jij bij de helft van de Vlaamse werknemers die aan het einde van het jaar met een klein eindejaarscadeautje naar huis gaat?
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?