Evaluatiegesprek niet het moment om over opslag te spreken
Een evaluatiegesprek lijkt het uitgelezen moment om meer loon te vragen, maar dat is het eigenlijk niet.
Werkgevers zijn wettelijk niet verplicht hun werknemers maandelijks of jaarlijks te evalueren. Evenmin wordt een loonopslag wettelijk gekoppeld aan een evaluatie. Of je een officiële evaluatie kan ‘afdwingen’ van jouw werkgever, hangt af van wat hierover werd overeengekomen in jouw arbeidsovereenkomst. Of liever, van wat hierover binnen de onderneming in het arbeidsreglement of enige andere policy werd vastgelegd.
Indien binnen het bedrijf waar je werkt een evaluatieprocedure is uitgestippeld, moet jouw werkgever deze logischerwijze volgen. Staat daarin dat bijvoorbeeld op jaarbasis doelstellingen zullen worden vastgelegd en daar opslag aan verbonden is, dan begaat jouw werkgever in principe een fout wanneer hij zich niet zou houden aan de evaluatieprocedure en/of de opslag niet zou uitbetalen in het geval waar die van toepassing is.
Uiteraard moet in België elke werkgever verplicht wettelijk vastgelegde minimumlonen uitbetalen aan zijn werknemers zoals deze meestal per sector (en functie) zijn vastgelegd. In het verlengde hiervan worden binnen de meeste sectoren (de paritaire comités) ook regels vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) betreffende de indexatie en conventionele verhogingen van lonen.
Het spreekt voor zich dat de werkgever deze verhogingen verplicht moet toekennen. Worden in deze cao’s regels of afspraken vastgelegd omtrent de evaluatie van werknemers, dan is de werkgever ook verplicht deze te volgen.
Los van het juridische, zijn er zowel voor de werkgever als werknemer voordelen aan het evalueren van medewerkers volgens een vastgelegd en transparant evaluatieproces waarbij finaal de verdiensten van elke medewerker erkend worden. De kwaliteit van een evaluatieproces zal afhankelijk zijn van de aangepastheid ervan aan de cultuur en de doelstellingen van het bedrijf.
Voordelen voor de werknemers zijn bijvoorbeeld: een duidelijke omkadering van de functie, transparante doelstellingen, de mogelijkheid om ambities en motivaties kenbaar te maken, erkenning voor het werk, visie op de evolutie binnen de functie en het bedrijf en een rechtvaardig salaris- en promotiebeleid.
24 januari 2018Een evaluatiegesprek lijkt het uitgelezen moment om meer loon te vragen, maar dat is het eigenlijk niet.
Voor een op de drie werknemers komt de rol van de leidinggevende te weinig aan bod.
Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun evaluatiegesprek. Geen goed idee, want dan kan het wel eens een heel negatieve ervaring worden.
De buitenwereld kent de Nationale Loterij vooral van ‘de Lotto’, en mogelijk ook van de vele goede doelen die ze steunt. Als organisatie zet ze zelf heel erg in op duurzaamheid en verbondenheid.
Lieze koos voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel: “Bij deze jongeren voel ik me thuis”
Wat als je professionele relatie plots overgaat in een liefdesrelatie? Hoe ga je ermee om en hoe behoud je een goede relatie met de rest van je collega’s?
We merken allemaal dat het leven duurder geworden is. Een voorschot op je loon om kosten te betalen, zou handig zijn. Maar kun je dat vragen aan je baas?
Hoor jij bij de helft van de Vlaamse werknemers die aan het einde van het jaar met een klein eindejaarscadeautje naar huis gaat?
Werkomstandigheden: ze verschillen van plaats tot plaats, van cultuur tot cultuur. Volgens een onderzoek van William Russel staat België in de top 10.