“We denken vaak aan een andere job, maar doen er te weinig mee”
Frederik Gulinck, VDAB arbeidsbemiddelaar, dook op in het programma Blind Gesprongen. Op basis van zijn ervaring weet hij wat mensen van job doet veranderen.
Om misverstanden te vermijden: de non-profitsector is niet één welbepaalde sector maar bestaat uit een groep van verschillende paritaire comités en sectoren die elk hun eigen doelgroep en missie hebben.
De meest bekende sectoren zijn die van de private ziekenhuizen, kinderopvang, ziekenfondsen, woon- en zorgcentra en het sociaal-cultureel werk. Ook gezinszorg, maatwerkbedrijven, opvoedings- en (sociale) huisvestingsdiensten, thuisverpleging, revalidatiecentra en de lokale diensteneconomie vallen onder dezelfde noemer.
Is een job in de socio-culturele sector iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Wat deze verschillende sectoren met elkaar verbindt, is dat ze vanuit een sociaal en maatschappelijk engagement vertrekken. Dit in tegenstelling tot de profitsector die financiële winst, economische groei en tevreden aandeelhouders als hoofddoel heeft. Uiteraard wil een non-profitwerkgever ook winst maken, al gaat het hierbij voornamelijk om sociale of maatschappelijke winst zoals bv. een beter welzijn voor de mens.
Lees ook: Jongere kiezen bewust voor job met zingeving
Voor werknemers die van de profit naar de non-profit switchen is het vaak wat wennen aan de tegengestelde bedrijfsmissie. Ook de bijbehorende bedrijfscultuur met vastgelegde protocollen en regels kunnen voor een kleine aanpassingsperiode zorgen. Toch liggen in de non-profitsector een hoop carrièrekansen voor het grijpen.
Heel wat interessante profielen (zowel hoog- als laaggeschoold) kunnen door hun talent en vaardigheden hun sociaal en maatschappelijk steentje bijdragen aan een betere wereld – in sommige gevallen deels dankzij subsidies van de overheid.
Hoewel de benaming “non-profit” anders doet vermoeden, krijg je ook in deze sector behoorlijk loon naar werken. Een firmawagen moet je in de meeste gevallen niet verwachten, maar de gebruikelijke extralegale voordelen kunnen zeker een mooie, financiële meerwaarde betekenen.
Ontdek: Het loon in de socio-culturele sector & non-profit
De ideale werknemer in de non-profitsector is dus sociaal en maatschappelijk geëngageerd en kiest bewust voor een meer mensgerichte non-profitjob. Ben je gewoon op zoek naar een nieuwe job of werkomgeving en lijkt de non-profitsector jou wel wat? Informeer je dan goed op voorhand, de kans bestaat dat je niet helemaal met de juiste motivatie aan deze nieuwe uitdaging wil beginnen.
Ben je goed geïnformeerd en kun je je wel helemaal vinden in de non-profitsector? Wacht niet langer en ga ervoor: het zal je een mensgerichte werkomgeving en heel wat arbeidsgeluk opleveren. Het dankbare gevoel dat je echt het verschil kunt maken in de wereld krijg je er als bonus bovenop.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
(fd)
24 augustus 2022Frederik Gulinck, VDAB arbeidsbemiddelaar, dook op in het programma Blind Gesprongen. Op basis van zijn ervaring weet hij wat mensen van job doet veranderen.
Eén op drie werknemers heeft spijt over hoe hun carrière tot dusver is verlopen. De jongere generatie vertoont hierbij meer spijt dan de oudere.
Het leven is te kort om in een job te blijven die niet bij je past. Stel jezelf regelmatig 3 vragen om erachter te komen of jouw job nog de juiste voor je is.
De socio-culturele sector is een zeer gevarieerde sector. Allerhande profielen zijn er troef. Maar hoe ziet hun loon eruit?
Gelukkige werknemers zijn productiever dan hun sombere collega’s. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Oxford zelfs ‘dertien procent gelukkiger’...
Millennials zijn bewust op zoek naar een job die hen zingeving kan bieden, en dus ook het milieu en de maatschappij ten goede komt.
63% van de werkende Belgen voelt wekelijks passie voor hun job en 70% ervaart die wekelijks als zinvol en nuttig. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Twijfel je nog over welke job nu écht bij je past? Achterhalen wat je precies wil doen, is makkelijker gezegd dan gedaan...
Weet jij wat jouw missie is? Je missie beschrijft wat jij nodig hebt om voldoening uit je leven (en dus uit je werkt) te halen.