Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Is een mondeling beloofde loonsverhoging bindend?

handdruk deal
Vandaag wordt over het algemeen aanvaard dat ook een eenzijdige verklaring een bron van recht kan zijn. Voorwaarde is wel dat die verklaring geldig is en dat je erin slaagt te bewijzen dat je werkgever een loonsverhoging heeft beloofd.

Een belofte kan je werkgever slechts verbinden indien ze werd gedaan door een persoon die bevoegd is om namens de werkgever verbintenissen tegenover het personeel aan te gaan of waarvan men redelijkerwijze mag aannemen dat hij/zij deze bevoegdheid bezit. Het moet ook duidelijk zijn dat deze persoon daadwerkelijk en zonder voorbehoud een loonsverhoging aan jou heeft willen toekennen.

Concreet

Voorts moet de belofte voldoende duidelijk omschreven zijn zodat men exact weet wat concreet beloofd werd. Problemen over de geldigheid van de belofte kunnen ontstaan wanneer de belofte onduidelijk is. Dit kan het geval zijn als je baas enkel beloofd heeft je een loonsverhoging toe te kennen, maar verder geen enkele indicatie heeft gegeven over het bedrag of het percentage van de verhoging.

Gelukkig met wat je verdient?

Ook wanneer je baas niet heeft verduidelijkt vanaf wanneer je een opslag zou ontvangen, stelt zich dit probleem. Werd enkel gesproken over ‘een’ verhoging zonder verder aanknopingspunt dat toelaat dit bedrag te berekenen, zal de gemaakte belofte je werkgever niet verbinden. Je werkgever is dan niet verplicht om opslag aan je toe te kennen.

Zijn alle geldigheidsvoorwaarden vervuld en kan je dit ook bewijzen, dan is je werkgever door de belofte wél verplicht je de loonopslag toe te kennen.

E-gids: Onderhandelen over je loon

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian.

18 december 2019
Anderen bekeken ook