Vervangingsbanen doen Limburgs jobaanbod exploderen
In Limburg ontving de VDAB tijdens de eerste acht maanden van het jaar 21.949 jobs, uitzendarbeid niet meegerekend. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar.
In Talentenfabriek bundelen de partners Stad Antwerpen, VDAB, Provincie Antwerpen, Co-valent, FTMA en VIBAM hun expertise, mensen en middelen om oplossingen te vinden voor het tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten en het groeiend aantal knelpuntvacatures op de Antwerpse arbeidsmarkt. Via een techniek-, chemie- of farmabad zetten ze trajecten op poten om werkzoekenden naar jobs als onder meer elektromechanisch monteur, onderhoudstechnicus of procesoperator te leiden.
Indhira Gonzalez zit momenteel in haar opleiding tot procesoperator via zo'n chemiebad. De theorie via VDAB wisselt ze af met praktijk bij ACTA in Brasschaat, het opleidingscentrum voor Techniek en Automatisering. In mei is ze met de opleiding gestart, in november loopt die af.
“Ik heb maatschappelijk werk gestudeerd, maar was altijd al geïnteresseerd in chemie en wetenschappelijk werk”, begint Gonzalez. “Ik wilde daarom graag een bachelor chemie volgen, maar slaagde niet voor de testen. Een mooi alternatief was de opleiding tot procesoperator bij VDAB. Op die manier kan je toch in de sector aan de slag. Na enkele infosessies en het afleggen van basistesten, mocht ik starten met het chemiebad.”
“Het traject is al vlot verlopen. Omdat ik een totaal andere achtergrond heb, had ik er aanvankelijk toch wat schrik voor of ik wel zou kunnen volgen. Maar dat is nu weggeëbd. Ze zorgen voor heel goede ondersteuning en je kunt alles zo vaak vragen als je wil als je iets niet goed begrijpt. Iedereen helpt ook mekaar. Mijn ervaringen zijn alleen maar positief“, getuigt ze.
“Het techniek- en chemiebad dienen als oriëntering en screening om te zien of het potentieel en leervermogen aanwezig zijn en de kandidaten de juiste attitude hebben”, vertelt Katrien Didden van Talentenfabriek. “Bij het farmabad ligt dat anders. Hiervoor screenen we vooral op de basiscompententies omdat er heel wat strikte regels en procedures komen bij kijken.”
“Als het techniekbad positief doorlopen wordt, beginnen ze aan een opleiding van twaalf weken tot elektromechanisch monteur. Kandidaten die daarna nog ambitie hebben, kunnen vervolgens nog een traject voor bijvoorbeeld onderhouds- of koeltechnieker volgen. Indien nodig wordt ook gezorgd voor bijkomende taal- en of rekenondersteuning.”
“Voor het chemiebad moet er wel voldoende voorkennis aanwezig zijn”, pikt haar collega Margo Carvers in. “Want na een traject van zes maanden moeten zij solliciteren voor een job met als profielvereiste bachelor chemie of zevende jaar TSO. Ook de veiligheidsattitude is belangrijk en je moet ook een teamplayer zijn. We gaan dan kijken welke opleiding het beste bij de kandidaat past. Het farmabad leidt specifiek naar de job van poylvalent operator. Een vervolgopleiding is er nog niet, al zijn daar wel plannen voor.”
Alle info over infosessies en geplande trajecten vind je op www.talentenfabriek.be
(Bart Roggeman)
9 oktober 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In Limburg ontving de VDAB tijdens de eerste acht maanden van het jaar 21.949 jobs, uitzendarbeid niet meegerekend. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar.
In de ambtswoning van gouverneur Reynders ontvingen 37 Limburgse bedrijven zopas het Charter Techniekpromotie van Limburg.
“De arbeidsmarkt staat in brand”, zo stelde VDAB-topman Fons Leroy. In het geval van de bouwsector doen we daar nog een schepje bovenop: die is ontploft.
Bijna de helft van de Belgische bedrijven beschouwt diversiteit en inclusie als een prioriteit. De investeringen en inspanningen in dit domein nemen toe.
De drie M’s op de werkvloer: menstruatie, moederschap en menopauze. Het blijven gespreksonderwerpen die de taboesfeer niet ontgroeien. Hoe komt dat?
Help, een nieuwe job! Wat goed advies komt dan zeker van pas. Als je bij Colruyt Group aan de slag gaat, krijg je altijd een meter of peter.
Zie jij een carrièreswitch naar de zorg wel zitten? Via #kiesvoordezorg kan je studeren voor een zorgopleiding en krijg je meteen een contract.
Beleefd zijn lijkt soms niet meer van deze tijd, terwijl je er toch zoveel sympathieker door lijkt én er zoveel meer gedaan mee krijgt.
Zelfstandigen hebben het toch echt wel makkelijk: alleen maar werken wanneer ze willen, veel vakantie en massa’s geld verdienen… Feit of fictie?