Crisis vreet aan motivatie en tevredenheid van werknemers
De economische recessie begint duidelijk te wegen op het gemoed van de werknemers. Bijna twee jaar lang hebben ze het beste van zichzelf gegeven, maar nu zit de klad er duidelijk in.
Het Federaal Planbureau voorspelt in ons land voor 2010 een economische groei van 1,5 procent, en iets meer dan 2 procent voor 2011. Dat zijn nog geen schitterende cijfers, maar de voorzichtige heropleving is hoopgevend na de negatieve groeicijfers van 2009. De groei zal dit jaar in Vlaanderen hoger liggen (1,6 procent) dan in de andere twee regio’s (1,3 procent in Wallonië en Brussel).
Ook in de rest van de wereld komen er betere tijden aan. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat voor dit jaar uit van een wereldwijde groei van 4,6 procent. Dat is 0,4 procentpunt meer dan in de prognose van april. De heropleving na de mondiale crisis is vooral de verdienste van de groeilanden in Azië. In Europa liggen er gevaren: als de eurocrisis escaleert kan het ook andere delen van de wereld besmetten.
De uitzendarbeid zit sinds maart weer in de lift, en dat is een goed teken voor de hele economie. De interimsector is traditioneel een goede voorspeller van de economische conjunctuur: bedrijven zullen bij een economische crisis eerst hun tijdelijke werknemers afstoten. In een aantrekkende economie gaan bedrijven de voorzichtige groei dan weer proberen te consolideren door extra uitzendkrachten aan te trekken.
De heropleving van de interimmarkt werd bevestigd in mei: het totaal aantal gepresteerde uren uitzendarbeid lag 16,16 procent hoger dan in mei vorig jaar. De interimsector doet het daarmee bijna 2 procent beter dan de – al betere - maand april. De groei is vooral het resultaat van een toenemende activiteit in het arbeidserssegment (jaartoename van 26,5 procent) en de eerste groei bij de bedienden (+ 3,4 procent).
Vlaanderen scoort zelfs nog beter dan het Belgisch gemiddelde: de Vlaamse bedrijven gebruiken bijna een kwart meer uitzendarbeiders dan een jaar geleden. Dat is geen toeval. Sectorspecialisten typeren de Vlaamse industrie als vroeg-cyclisch, een voorloper op de conjunctuurgolven.
Juni was een uitstekende maand in vacatureland. Na de verrassend hoge cijfers van maart zijn ook die van juni aan de hoge kant. De VDAB ontving in juni 25.943 vacatures, 32 procent meer dan in juni vorig jaar en 20 procent meer dan in mei.
De eerste zes maanden van dit jaar ontving de VDAB 11,4 procent meer vacatures dan dezelfde periode vorig jaar. De stijging zit zowel bij de gewone jobs als bij de tijdelijke - en studentenjobs.
De stijging van het aantal ontvangen jobs heeft tot gevolg dat er meer openstaande vacatures zijn. Eind juni telde de VDAB 44.164 openstaande betrekkingen, 9,3 procent meer dan eind mei. Ten opzichte van juni vorig jaar zelfs een stijging van 14 procent.
(mr)
23 juli 2010Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De economische recessie begint duidelijk te wegen op het gemoed van de werknemers. Bijna twee jaar lang hebben ze het beste van zichzelf gegeven, maar nu zit de klad er duidelijk in.
De crisis bezorgt niet alleen wie zijn job verloor kopzorgen. Een op tien werknemers zoekt hulp bij zijn arts.
In de bouwsector is 1 op 10 van de medewerkers vrouw. Dat aandeel vrouwelijke medewerkers gaat (gelukkig) de hoogte in. Toch is de weg nog lang...
Oké, het gaat niet helemaal goed met de economie. Maar dat betekent niet dat jij je zomaar met het eerste het beste loon tevreden moet stellen.
Wat moet je doen als je gelogen hebt over je ervaring of opleiding op je cv? Jobat geeft je 3 manieren om je te redden tijdens een sollicitatiegesprek.
Inge is thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “We kunnen ons voor 100 procent op de zorg focussen”
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Farma is de aantrekkelijkste sector om voor te werken. Luchtvaart moet terrein prijsgeven. De sector van banken en verzekeringen zet zijn opmars verder.
Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf.