Verborgen bron van burn-out blootgelegd
Waarom vallen zoveel werknemers ten prooi aan een burn-out? Gaat het alleen om té hard werken of té veel willen presteren, of is er meer aan de hand?
Professor Elke Van Hoof, klinisch psycholoog, expert aan de Brusselse universiteit VUB en auteur van diverse boeken, heeft mogelijks een oplossing gevonden: mensen met een burn-out behandelen zoals slachtoffers van een aanslag of een auto-ongeval. Het klinkt misschien gek, want een burn-out is iets helemaal anders als een trauma.
Chronische stress ligt aan de basis van een burn-out. Dat wil zeggen dat mensen vaak al maandenlang op hun tandvlees zitten en uiteindelijk niet meer verder kunnen. Mensen die slachtoffer werden van een aanslag of een auto-ongeval ervaren dan weer iets heel plots en heel heftigs. Maar één ding is hetzelfde: het evenwicht tussen logisch redeneren en emoties is helemaal zoek.
Het gevolg? De mensen zijn ‘hyper-waakzaam’. Je bent voortdurend angstig en onzeker omdat je continu het gevoel hebt dat er een dreiging is. Rustig aandoen is belangrijk, maar dat is moeilijk als je lichaam voortdurend in een kramp schiet.
Hoe dat evenwicht kan teruggevonden worden? Met behulp van de EMDR-techniek. Concreet wil dat zeggen dat mensen praten over de mooie dingen in het leven, terwijl de hersenen afgeleid worden. Dat kan door de vingers van de therapeut te volgen, of door een balletje omhoog te gooien wanneer je vertelt. Die afleiding zorgt voor rust en meer zelfvertrouwen, omdat de negatieve gedachten niet langer de bovenhand nemen.
Dat de traumatherapie een oplossing kan zijn, bewijst professor Elke Van Hoof. Want uit haar analyse blijkt dat zeventig op honderd werknemers opnieuw aan het werk gingen. Een stuk meer dan bij de klassieke behandeling. Bovendien gaan de meeste mensen al na drie maanden terug aan de slag, en blijven ze dus niet gemiddeld zo’n 180 dagen thuis.
Het enige nadeel aan de nieuwe aanpak, is dat er een serieus prijskaartje aan vast hangt. Gemiddeld kost het zo’n vier – tot vijfduizend euro. En daar betaalt de ziekteverzekering niets van terug. Daarom vindt professor Van Hoof dat bedrijven meer moeten investeren in het herstel van hun werknemers, want zij hebben er tenslotte het meeste bij te winnen. Volgens Van Hoof kan insourcing een besparing van 100.000 euro per medewerker met zich meebrengen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt in diverse media dat ze het project grondig wil bestuderen.
(dt/em) - Bron: Het Nieuwsblad en Knack
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Waarom vallen zoveel werknemers ten prooi aan een burn-out? Gaat het alleen om té hard werken of té veel willen presteren, of is er meer aan de hand?
Burn-out en depressie worden regelmatig met elkaar verward, en toch zijn het twee totaal verschillende aandoeningen.
Heb jij te lijden gehad onder een burn-out en ben je intussen hersteld, maar is teruggaan naar je oude werkplek geen optie? 4 kostbare sollicitatietips!
Wanneer kan je zeggen dat je burn-out gedaan is? Dat gebeurt meestal niet van de ene dag op de andere, maar deze signalen vormen een goed teken...
Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Hoe verzeker je als leidinggevende dat je werknemer geen fade-out krijgt?
In Nederland heeft een accountant een schadevergoeding van 370.000 euro van zijn werkgever gekregen voor zijn burn-out ...
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
"We moeten een burn-out leren zien als een gezond signaal waarvan we iets heel belangrijks kunnen leren", aldus stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt.
Steeds meer mensen zitten thuis met een burn-out. Farmareus Johnson & Johnson ontwikkelde een programma om een burn-out bij topmanagers te voorkomen.