Het loon van een ingenieur-onderzoeker: 2.500 euro netto
Wij vroegen Patrice Sarzenstein (42) uit Besançon (Frankrijk) hoeveel hij netto per maand verdient …
Om onze economie weer vlot te trekken, is alle hulp welkom. Koenraad Van de Veere pleit in dat verband voor meer efficiëntie in de manier waarop onze industrie producten fabriceert. “Innovatieve technologie speelt daar een belangrijke rol in”, aldus de zaakvoerder van Phaer. Het Gentse technologiebedrijf dat ingenieur Koenraad Van de Veere zeven jaar geleden oprichtte, levert onderdelen en advies bij de ontwikkeling van computervisiesystemen. Met die technologie kunnen machines ‘kijken’ naar waar ze mee bezig zijn.
Een robot met 3D-zicht, wat mogelijk is met de technologie van Phaer, kan bijvoorbeeld stukgoederen stapelen in een magazijn. Dat heeft nogal wat voordelen, meent de zaakvoerder. “Werk dat om visuele controle vraagt, kan volledig geautomatiseerd worden. Vaak gaat het om routinetaken waar bedrijven nog maar met moeite personeel voor vinden, of waarvoor ze dat personeel duur moeten betalen.”
Dat geschikt personeel niet voor het oprapen ligt, ondervindt Koenraad Van de Veere zelf aan den lijve. “Ingenieurs zijn niet de makkelijkst aan te werven profielen. Er zijn ook grote tekorten. Een recent onderzoek van de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK) bericht over minstens 600 openstaande ingenieursvacatures in Vlaanderen.”
Nog zeldzamer zijn ingenieurs met ondernemerskwaliteiten, aldus de zaakvoerder. “Al heeft het een niets met het ander te maken. Ondernemer zijn en ingenieur zijn, zijn twee verschillende eigenschappen die heel veel meerwaarde kunnen creëren als ze samenkomen. Zelf heb ik het geluk gehad opgegroeid te zijn in een ondernemende familie. Het ondernemen zat me dus in de genen.”
Koenraad Van de Veere beseft dat niet iedereen dat ‘geluk’ heeft. Toch vindt ook hij dat er moet ondernomen worden. “Ik zie daar een maatschappelijke taak weggelegd voor het onderwijs en de overheid om mensen zo vroeg mogelijk in contact te laten komen met ondernemerschap. De combinatie van ondernemen en technologie is een opportuniteit die we niet aan ons mogen laten voorbijgaan.”
(wv) - Bron: USG Engineering, Ingenieursbarometer 2013
14 juni 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wij vroegen Patrice Sarzenstein (42) uit Besançon (Frankrijk) hoeveel hij netto per maand verdient …
Ingenieurs willen vooral aan de slag in sectoren als IT, telecom, elektronica en consultancy, zo blijkt uit de Talent Motivation Study.
Ingenieurs en technici zijn gegeerd goed op de arbeidsmarkt, maar sommige niches doen het nog beter dan andere. Dit zijn de technologiejobs van de toekomst!
Het Sigmaplan wil Vlaanderen beschermen tegen overstromingen uit de Schelde en haar zijrivieren. Tegelijk wordt de Scheldenatuur in ere hersteld.
Belgische studenten verwachten een hoger jaarloon dan de gemiddelde Europese student, maar ze willen daar ook minder uren voor kloppen.
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
We vroegen aan Marco Bouman (51) hoeveel hij verdient en wat zijn job als online groeiconsultant precies inhoudt...
Hoe ga je om met werknemers die kanker hebben (gehad)? Binnen BNP Paribas Fortis loopt het project CANcer & WORK.
Raak jij ’s morgens maar moeilijk uit je bed? Je bent niet de enige. Een toffe ochtendroutine kan je ochtenden al vergemakkelijken.