Werken bij de FOD Financiën: “De variatie maakt het leuk”
Van hr tot communicatie: Eda en Tina startten met een startbaanovereenkomt bij de FOD Financiën
Veel young graduates vinden de weg naar FOD Financiën via gastcolleges, jobbeurzen, eigen communicatiekanalen en sociale media. Naast de klassieke sollicitaties, kunnen starters er aan de slag dankzij stageplaatsen en startbaanovereenkomsten. Hannelise Boerjan, medewerkster employer branding bij FOD Financiën, legt uit: “We hebben honderden stageplaatsen beschikbaar. De kans bestaat dat een stagiair via deze weg bij ons kan beginnen met een startbaanovereenkomst, beter gekend als een Rosettacontract."
"Onze FOD zet daar sterk op in, want young graduates moeten de kans krijgen om aan de slag te gaan. Meestal wordt er gevraagd naar een aantal jaar ervaring. Bij ons is dat absoluut niet het geval. Bovendien is zo'n selectieprocedure korter en sneller, waardoor je snel kunt starten.”
Lees ook: Als nieuwkomer aan de slag bij FOD Financiën
Om de nieuwe werknemers optimaal te begeleiden, ontstonden een jaar geleden de onboardingsapp en -bijbel. “Onze nieuwkomers krijgen die doorgestuurd. Je vindt er alle informatie over wat de FOD doet, de missie en waarden, hoe je verlof kunt aanvragen enzovoort”, vertelt Hannelise.
“We willen de nieuwe collega’s een warm gevoel en duidelijkheid geven. Dat is belangrijk, want je komt in een grote organisatie terecht. Ze moeten gemakkelijk alle informatie kunnen vinden.”
Daarnaast is er de selectieapp om nieuwe medewerkers beter te begeleiden voor ze bij FOD Financiën beginnen. “We zochten oplossingen om de selectieprocedure aantrekkelijker te maken. Toen kwam het idee van Hannelise”, legt selectieverantwoordelijke Sofie Quisthoudt uit.
“Voor de aanwervingen was er al een app, dus waarom ook niet bij de selecties? Een app was de ideale oplossing.”
Naast de apps zijn er nog tal van initiatieven. Neem bijvoorbeeld de Fiscalist Challenge, die toegankelijk is voor iedereen, van collega's tot studenten. De beste deelnemers kunnen allerlei prijzen winnen, waaronder zelfs een startbaanovereenkomst.
Intern is er ook de Analisten Challenge. “Medewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging kunnen zich omvormen tot analist. Voorts zijn er nog andere jaarlijkse projecten zoals de Finnovators. In groepjes wordt er gezocht naar het meest innoverende initiatief en de beste ideeën worden in actie omgezet”, vertelt Hannelise.
FOD Financiën heeft soms te kampen met een saai imago. Hannelise: “Mensen hebben vaak nog een negatief beeld, maar in werkelijkheid zijn we een van de meest innoverende FOD’s. We proberen daar intern en extern extra op in te zetten.”
(Julie De Meersman) - Bron: Go for happy Magazine
4 januari 2022Van hr tot communicatie: Eda en Tina startten met een startbaanovereenkomt bij de FOD Financiën
In tegenstelling tot wat veel mensen misschien nog denken, is de federale overheidsdienst een heel moderne en vooruitstrevende werkgever...
Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.
Louisa en Silke werken bij FOD Financiën: “Er is hier oog voor wat je graag doet en waar je goed in bent”
Er bestaan heel wat vooroordelen over overheidsdienst FOD Financiën. De FOD wil het tegendeel bewijzen en profileert zich als mensgerichte organisatie.
Op vijf jaar tijd zijn er bijna 11,1% meer werknemers die terugvallen op een bedrijfswagen. In de privésector is zo’n wagen intussen ingeburgerd.
Tibo en Eve werken bij de FOD Financiën in een tweetalig team: “Het is hier leuk werken”
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.
Katrien vertelt over haar job als kantoordirectrice bij KBC Brussels.