Werkplek
Vorige

1 van 659

Volgende
Volgend artikel:

1 op 6 keert ooit terug naar vorige werkgever

Inclusie komt niet vanzelf

Xlab_Ambassadeurs2
Van gereedschapskisten voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie op de werkvloer ondersteunen. Het Xperience Lab is de plek bij uitstek om deze ervaringen uit te wisselen.

“Twee jaar geleden maakten we bij VDAB de overstap van een diversiteits- naar een inclusiebeleid”, schetst Bram. “Diversiteit is te vaak een wij-zij-verhaal omdat je acties uitwerkt voor bepaalde doelgroepen. Inclusie vertrekt vanuit gelijkwaardigheid. Niet iedereen is gelijk. Een medewerker met een arbeidsbeperking kan bijvoorbeeld meer ondersteuning nodig hebben om de job uit te oefenen. Maar die medewerker moet zich wel gelijkwaardig behandeld voelen."

"Inclusie komt niet vanzelf, je moet er actief aan werken. Neem bijvoorbeeld de stille ruimtes die we creëerden. We kiezen bewust niet voor een specifieke gebedsruimte, wel voor een plek waar je kunt bidden, mediteren, ontprikkelen of borstvoeding geven.”

Lees ook: Het verschil tussen inclusie en diversiteit, volgens VDAB

Bewustzijn creëren

Werk maken van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie lukt beter als je oog hebt voor een aantal aandachtspunten. Het Xperience Lab van Go for happy Magazine is de plek bij uitstek om die met elkaar te delen.

“Leidinggevenden zijn sleutelfiguren om tot een inclusievere bedrijfscultuur te komen”, stelt Veerle vast. “Zeker bij ons, omdat we met De Lijn verspreid zijn over heel Vlaanderen. Zij zijn de eerste aanspreekpunten, en we ondersteunen hen daarin met opleidingen.”

Bij BNP Paribas Fortis laten Inclusion Days de medewerkers kennismaken met verschillende aspecten van inclusie, vertelt Kara. “Denk maar aan een ontbijt in het donker, om de ervaring van een blinde persoon te voelen. Of een ontmoeting met leden van het paralympisch team. Het doel is altijd om bewustzijn te creëren. Daarom maken we ook een jaarplan diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Dit jaar leggen we de focus op gender, handicap en culturele diversiteit.”

CHECK: Iedereen krijgt gelijke kansen

“Vaak zie je in referral programma’s of onder ambassadeurs copycatgedrag”, weet Jolien. “Medewerkers gaan dan op zoek naar mensen die op hen lijken, bijvoorbeeld onder hun vrienden. Dat kan leuk zijn voor de sfeer, maar je hebt diverse teams nodig voor meer creativiteit. Met Bright Plus lieten we een onderzoek uitvoeren naar leeftijd en generaties. We stelden vast dat een op de vijf werknemers zich gediscrimineerd voelt door de leeftijd. Er leven sterke clichés over de verschillende generaties op de werkvloer, wat wij-zij-denken en zelfs discriminatie in de hand werkt. Die kun je vaak ontkrachten door te focussen op het individu, en door naar levensfases te kijken in plaats van naar generaties.”

Ontdek: Wat betekent inclusie voor jou?

Uit de ivoren toren

Wat maakt een werkplek inclusief genoeg zodat alle werknemers zich comfortabel voelen? Wim (FOD Financiën) adviseert om inclusie breed op te vatten. “Ook sociale uitsluiting hoort daarbij.”

Bij PepsiCo bevorderen praktische maatregelen inclusie op de werkvloer, vertelt Angélique. “Werkkledij op maat van een vrouwenlichaam, trapjes voor mensen die minder groot zijn of een gereedschapskist voor linkshandigen: het zijn kleine ingrepen waardoor medewerkers zich gehoord en gezien voelen. Kom als HR of communicatieafdeling ook voldoende uit je ivoren toren. Ik ben dankbaar dat ik op een fabriekslocatie werk, dat houdt me met de voetjes op de grond.”

“Wij zagen een groei van vrouwen in leidinggevende en atypische posities zoals servicetechnieker of unit manager”, gaat Angélique verder. “Al van in ons young graduate-programma leggen we de nadruk op vrouwelijk leiderschap. En later tijdens de loopbaan blijven we vrouwen stimuleren om interne opleidingen te volgen en verantwoordelijkheid op te nemen.”

Meer aandacht voor diversiteit: dit zijn de drijfveren

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine

22 oktober 2024
Anderen bekeken ook