Een flexi-job: alle voor- én nadelen op een rij
Een onbelast centje bijverdienen was nog nooit zo eenvoudig. We zetten alle voor- en nadelen van de flexi-job op een rijtje.
Zo is de werkgever die een exploitatiezetel heeft in het Nederlandse, Franse of Duitse taalgebied verplicht om alleen respectievelijk het Nederlands, Frans of Duits te gebruiken, ongeacht de taal waarin de werknemer zich uitdrukt. Als de exploitatiezetel in het Brussels Gewest ligt, moet het contract opgesteld worden in de taal van de werknemer (Nederlands of Frans). Daarentegen moet de werkgever wiens uitbatingszetel zich in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad bevindt, het Nederlands gebruiken in zijn relaties met het Nederlandstalige personeel en het Frans in zijn relaties met het Franstalige.
In het Duitse taalgebied en in Brussel-Hoofdstad is het gebruik van de vereiste taal alleen verplicht voor de akten en documenten die de wet oplegt, net als documenten die bestemd zijn voor het personeel. Zo moeten de arbeidsovereenkomst, de formele briefwisseling en de opzeggingsbrieven in de juiste taal worden opgesteld. Er kan wel een vertaling worden bijgevoegd. In het Nederlandse en Franse taalgebied, met uitzondering van de faciliteitengemeenten, wordt het gebruik van de vereiste taal opgelegd voor alle professionele contacten tussen werkgevers en werknemers, zowel mondeling als schriftelijk.
De sancties die verbonden zijn aan documenten die niet in de correcte taal werden opgesteld, variëren in functie van het taalgebied. In Brussel-Hoofdstad moeten deze documenten gewoon worden vervangen door een vertaling in de opgelegde taal. De vervanging gebeurt met terugwerkende kracht, en het document zal geacht worden altijd te hebben bestaan in de correcte taal.
Maar in het Nederlandse en Franse taalgebied zijn alle documenten nietig als ze in de verkeerde taal zijn opgesteld. Het document moet dus worden vervangen, maar het vervangende exemplaar heeft slechts betrekking op de toekomst. Bovendien zal het onderhoud van de werkgever met de werknemer, verondersteld worden nooit te hebben plaatsgevonden.
27 september 2013Een onbelast centje bijverdienen was nog nooit zo eenvoudig. We zetten alle voor- en nadelen van de flexi-job op een rijtje.
Elke werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Sonny heeft een hart dat klopt voor techniek én voor zijn werkgever. “Unilin biedt de voordelen van een groot bedrijf, maar ook de warmte van een kleinere onderneming”, glimlacht Sonny.
Ben jij een starter of wil je een carrièreswitch maken naar een andere sector? Dan kan het handig zijn om ook nevenactiviteiten op je cv te vermelden.
Deze vijf profielen in transport en logistiek zijn het meest gezocht in ons land...
624 euro per maand. Dat is het loonverschil tussen man en vrouw.
Een goede balans tussen werk en privé: het is een streefdoel voor veel bedrijven en werkgevers, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk. Bij AFAS trachten ze het daarom op een andere manier aan te pakken.
Benieuwd hoeveel je kan verdienen bij het Belgische leger en tot welke bedragen een defensieloon concreet kan oplopen? Scrol maar mee.