Waarover jij als sollicitant vragen kunt stellen
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je van de recruiter heel wat vragen op je afgevuurd. Natuurlijk mag en kan jij zelf ook vragen stellen!
Zo is de werkgever die een exploitatiezetel heeft in het Nederlandse, Franse of Duitse taalgebied verplicht om alleen respectievelijk het Nederlands, Frans of Duits te gebruiken, ongeacht de taal waarin de werknemer zich uitdrukt. Als de exploitatiezetel in het Brussels Gewest ligt, moet het contract opgesteld worden in de taal van de werknemer (Nederlands of Frans). Daarentegen moet de werkgever wiens uitbatingszetel zich in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad bevindt, het Nederlands gebruiken in zijn relaties met het Nederlandstalige personeel en het Frans in zijn relaties met het Franstalige.
In het Duitse taalgebied en in Brussel-Hoofdstad is het gebruik van de vereiste taal alleen verplicht voor de akten en documenten die de wet oplegt, net als documenten die bestemd zijn voor het personeel. Zo moeten de arbeidsovereenkomst, de formele briefwisseling en de opzeggingsbrieven in de juiste taal worden opgesteld. Er kan wel een vertaling worden bijgevoegd. In het Nederlandse en Franse taalgebied, met uitzondering van de faciliteitengemeenten, wordt het gebruik van de vereiste taal opgelegd voor alle professionele contacten tussen werkgevers en werknemers, zowel mondeling als schriftelijk.
De sancties die verbonden zijn aan documenten die niet in de correcte taal werden opgesteld, variëren in functie van het taalgebied. In Brussel-Hoofdstad moeten deze documenten gewoon worden vervangen door een vertaling in de opgelegde taal. De vervanging gebeurt met terugwerkende kracht, en het document zal geacht worden altijd te hebben bestaan in de correcte taal.
Maar in het Nederlandse en Franse taalgebied zijn alle documenten nietig als ze in de verkeerde taal zijn opgesteld. Het document moet dus worden vervangen, maar het vervangende exemplaar heeft slechts betrekking op de toekomst. Bovendien zal het onderhoud van de werkgever met de werknemer, verondersteld worden nooit te hebben plaatsgevonden.
27 september 2013Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je van de recruiter heel wat vragen op je afgevuurd. Natuurlijk mag en kan jij zelf ook vragen stellen!
Staan er vandaag zo'n 1.500 vacatures open voor vrachtwagenchauffeurs, dan geven er minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in de job...
Dokter Prandy Bernardo Feliz Feliz waagde de sprong naar Adviserend Arts bij de Christelijke Mutualiteit en heeft zich dat nog geen moment beklaagd.
De kans is groot dat je geen persoonlijke werkplek meer hebt op kantoor. Hoe zorg je ervoor dat jij je toch nog thuis voelt op een gedeelde flexplek?
De bouwsector zoekt volk. We overlopen de grootste knelpunten: zowel de beroepen als de uitdaging waar de sector voor staat om werkkrachten aan te trekken.
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
1 op 6 aanwervingen met vast contract stopt al binnen de 6 maanden. En dat heeft een impact...
Denk jij soms dat je een gevaarlijke job hebt? Aan elk beroep zijn risico's verbonden. Maar haal jij ook de lijst van 20 meest gevaarlijke jobs ter wereld?
Waar neemt de Vlaming tijdens het vergaderen het meest aanstoot aan? En wat werkt het best om efficiëntie te verzekeren?