8 richtlijnen om een team te leiden vanop afstand
Een team leiden vanop afstand verschilt eigenlijk niet zo veel van de dagelijkse omgang met je teamleden op andere momenten...
In haar boek ‘Leidinggeven als het moeilijk is’ heeft Silvia Prins het over conflicten op de werkvloer en hoe leidinggevenden hiermee omgaan. Want spanningen en onderliggende frustraties komen niet alleen voor in de beste families, maar ook gewoon in elke organisatie. Volgens haar is de coronaperiode voor leidinggevenden in dat opzicht een uitgelezen kans. “Om er te staan, richting te geven in de chaos én betrokkenheid te tonen bij hun medewerkers. Corona heeft situaties versterkt, zowel positief als negatief”, meent Prins, die zich specialiseert in conflictbemiddeling op de werkvloer.
Met haar boek wil ze handvaten aanreiken om met conflicten om te gaan. En ze wil teams ook ‘conflictvaardiger’ maken, zodat toekomstige spanningen sneller en doeltreffender uitgepraat kunnen worden. Zo somt ze diverse soorten van (disfunctionele) teams op om de alertheid voor valkuilen aan te tonen. Die groepen zijn uitvergroot, maar wel herkenbaar:
Dit team komt veel voor in organisaties en is vooral bezig met hard werken en doelstellingen halen. Voor interpersoonlijke relaties of het welzijn van de teamleden is vaak geen tijd. ‘Laten we het zakelijk houden’, is het devies. Als er spanning is, hoopt de leidinggevende dat hij een rationeel gesprek kan voeren, met redelijke mensen, om de plooien glad te strijken.
In dit team heerst een onderkoelde sfeer. De groepsleden gaan afstandelijk en beleefd met elkaar om, maar gevoelens worden binnenskamers gehouden. En soms heerst er niet-uitgedrukte boosheid die interne conflicten kan veroorzaken.
Bij deze groep zijn collega’s eerder vrienden dan collega’s. Een warm team om in te werken, vooral als alles goed loopt. Ze praten over hun privéleven en verjaardagen worden uitgebreid gevierd. De relaties zijn belangrijker dan het werk. Maar het kan voor groepsleden lastig worden als er een haar in de boter zit, want ze hebben niet geleerd om kritische geluiden te laten horen.
Deze groep, of eerder een verzameling individuen, is als los zand. Verbinding is ver te zoeken. De groepsleden zijn eigenlijk nooit echt een team geweest. Er is nauwelijks collectief overleg en afstemming over het werk. Samenwerking wordt vermeden.
Dit team voelt zich hulpeloos en ziet geen uitweg. De groep stelt zich afhankelijk op van anderen, zoals de leidinggevende of de directie. Dit soort teams ontstaat vooral in een context waar macht en politiek mensen klein houden en het onveilig maken om vrijuit te spreken of initiatief te nemen.
Dit team verzet zich tegen leiderschap en vaart een eigen koers. Zo’n zelfsturend team kan op zich gezond zijn, maar manifesteert zich ook als het te maken heeft met een zwakke of afwezige leidinggevende. Of omdat het een hele tijd, zoals bij corona wel vaker het geval was, zonder leidinggevende werkt. Voor een nieuwe leider is zo’n team overigens vaak geen cadeau. Want als het misloopt, richt het team zijn pijlen al snel op de (nieuwe) leidinggevende.
(William Visterin)
Leidinggeven als het moeilijk is - Het potentieel in conflicten, Silvia Prins, Pelckmans Pro, 232 blz, ISBN 978-94-6337-264-0
14 september 2020Een team leiden vanop afstand verschilt eigenlijk niet zo veel van de dagelijkse omgang met je teamleden op andere momenten...
Hoe komt het dat het ene team vierkant draait en het andere effectief samenwerkt? Feedback kunnen geven blijkt cruciaal, net als af en toe op ‘stop’ duwen.
Het is erg belangrijker om je werk te kunnen doen op een plek waar je je helemaal thuis voelt. Alleen dan kun je het beste van jezelf geven.
Iedereen kan wel eens een slechte dag hebben, maar sommige collega’s neigen toch meer naar lui dan naar een tijdelijke dip. Hoe pak je dat aan?
Mensen blijven volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?
Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
Niet iedereen maakt even snel vrienden en al zeker niet op het werk. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpen deze tips je op weg.
Gelukkig zijn er een reeks handige tools waarmee samenwerken met collega’s vanop afstand net iets makkelijker verloopt.
Is jouw baas ook verliefd op zichzelf en zijn glansprestaties? Hoe ga je als werknemer best om met zo’n aparte persoonlijkheid?