Hoe kunnen Oekraïners hier werken?
Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn er in ons land meer Oekraïners werkzaam. Al kunnen zij hier niet zomaar aan de slag.
Bij de werkzaamheidsgraad gaat het over het gedeelte van 20 tot 64-jarigen dat aan het werk is. De hoogste werkzaamheidsgraad in Europa vinden we in IJsland (84,8%) gevolgd door Nederland (82,9%) en Zweden (82,2%). Dat blijkt uit een vergelijking door Steunpunt Werk.
In België is er qua werkzaamheidsgraad een groot verschil tussen de regio’s. In Vlaanderen is het 76,7%, in Wallonië 65,7% en in Brussel 65,2%. Wallonië en Brussel bengelen onderaan. Enkel Italië (met 64,8%) heeft in de Europese vergelijking nog een lagere werkzaamheidsgraad.
CHECK: In deze 4 sectoren vind je gegarandeerd werk
In de wereld van werk en politiek heeft men het in ons land vaak over een werkzaamheidsgraad van 80% bij de actieve bevolking. Maar de weg is lang, zeker in bepaalde regio’s in ons land. Zo heeft bijvoorbeeld een provincie als Oost-Vlaanderen vandaag wel al een werkzaamheidsgraad van 80%.
Daar staan echter meerdere categorieën tegenover waarvan de werkzaamheidsgraad nog heel veraf ligt van die 80%, zoals bij de 55- tot 64-jarigen waar de werkzaamheidsgraad in ons land maar 56,6% bedraagt.
ONTDEK: Hoe vind je concreet de job die bij je past?
In Europa hebben er 11 landen een werkzaamheid van 80% of meer. Ook Zwitserland, Estland, Tsjechië, Malta, Noorwegen en Duitsland zitten daar bijvoorbeeld flink boven. Terwijl Roemenië en Griekenland onder de 69% zitten.
De Europese vergelijking is afkomstig uit de Europese Labour Force Survey (LFS) en de Belgische Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK). Het gaat volgens Steunpunt Werk om een door Eurostat gecoördineerde bevraging in de lidstaten van de Europese Unie, waardoor de Europese landen onderling goed vergelijkbaar zijn.
(William Visterin) - Bron: Steunpunt Werk, 2023
1 september 2023Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn er in ons land meer Oekraïners werkzaam. Al kunnen zij hier niet zomaar aan de slag.
Wist je dat het vinden van de juiste job veel te maken heeft met je zelfbewustzijn? Zolang je niet weet wat je wil, geraak je niet verder...
In België ben je qua loon sowieso verzekerd van minstens 1.955 euro bruto voor een 38-urige werkweek. Een pak meer dan het Europees gemiddelde, zo blijkt!
Uit onderzoek blijkt dat het salaris van CEO’s in Europa vaak ver uit elkaar ligt. Waar ligt dat aan? En waar komen die grote verschillen vandaan?
Het land waarin je werkt maakt nogal veel verschil. Vrouwen ondervinden in sommige landen namelijk meer genderdiscriminatie dan hun mannelijke collega’s...
Geeft je job je niet genoeg voldoening of maakt het je ronduit ongelukkig? Een zoektocht naar een nieuwe uitdaging die beter bij je past, dringt zich op...
België staat op de 55ste plaats (op 64) op de Total Workforce Index. Dat is een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen!
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan wil je het liefst zo snel mogelijk een andere job vinden. In deze sectoren vind je ongetwijfeld heel snel werk.
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…