Loonkloof
Vorige

1 van 126

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in media, marketing & communicatie?

In IJsland verdienen vrouwen voortaan evenveel

Al 9 jaar op rij strijkt IJsland de titel op voor wereldkampioen van de gelijke verloning tussen mannen en vrouwen. Recent kwam er een nieuwe wet die de loonkloof helemaal moet dichten.

Op de Internationale vrouwendag in 2017 kondigde IJsland een ambitieus plan aan: het wegwerken van de loonkloof tegen 2022. Het bleef niet enkel bij woorden. Met de nieuwe wetgeving zijn bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht een overheidscertificaat aan te vragen. Uit dit certificaat blijkt dan of mannen en vrouwen gelijk worden verloond, op straf van boetes wanneer dit niet zo is. Afhankelijk van hun grootte, moeten bedrijven dit tussen eind 2018 en 2021 geïmplementeerd hebben.

Een zekerheidsmechanisme

"We hebben al tientallen jaren een wetgeving die bepaalt dat de beloning van mannen en vrouwen gelijk moet zijn, maar we hebben nog steeds een loonkloof”, vertelt Dagny Osk Aradottir Pind van de IJslandse vrouwenrechtenvereniging.

“De nieuwe wet is in feite een mechanisme dat bedrijven en organisaties jobs laat evalueren, waarna ze een certificaat ontvangen dat bevestigt of de geslachten al dan niet gelijkmatig betaald worden.”

IJsland op kop

Het Global Gender Gap Report van het Wereld Economisch Forum evalueert de gendergelijkheid in een land aan de hand van indicatoren zoals economische kansen, politieke empowerment en gezondheid. Daaruit blijkt dat IJsland, waar zo’n 323.000 mensen wonen, al jaren het beste land ter wereld is voor gelijke lonen.

De centrumrechtse coalitieregering van IJsland en de oppositie steunde de nieuwe wetgeving. Niet verwonderlijk ook, want bijna 50% van de parlementsleden zijn vrouwen.

"Ik denk dat de mensen zich nu beginnen te realiseren dat dit een systematisch probleem is dat we met nieuwe methoden moeten aanpakken. Vrouwen praten hier al tientallen jaren over en ik heb echt het gevoel dat we erin geslaagd zijn om het bewustzijn te vergroten. Het is eindelijk gelukt om tot het punt te komen dat de mensen beseffen dat de wetgeving die we hebben gehad niet werkt en dat we iets meer moeten doen”, aldus Dagny Osk Aradottir Pind van de IJslandse vrouwenrechtenvereniging.

Loonkloof in België?

In België zou volgens Statbel het uurloon voor een vrouw gemiddeld 6% lager liggen dan dat voor een man. Toch staat België er niet slecht voor tegenover de meeste andere Europese landen, de gemiddelde genderloonkloof in Europa bedraagt 16%.

(mr)

30 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook