Waar betaal ik belastingen als ik in het buitenland ga werken?
Ik heb een job aangeboden gekregen in Frankrijk. Toch blijf ik in België wonen. Waar betaal ik dan belastingen op mijn inkomen?
Niet alleen de eeuwige zon lokt Belgen naar Golfstaten als Dubai en Abu Dhabi. Dat je er als werknemer geen personenbelasting betaalt, is ook mooi meegenomen. Wat je er bruto verdient, hou je ook netto over. Of niet?
“De Belgische fiscus heeft er in oktober 2009 op slinkse wijze voor gezorgd dat Belgen die minder dan twee jaar in de Emiraten werken, toch onderworpen zijn aan de Belgische belastingheffing”, vertelt Filip Camps, vennoot bij advieskantoor Arcalius.
Landgenoten die ervan uitgaan dat ze op hun inkomsten in de Emiraten geen belastingen verschuldigd zijn, zien zo tot de helft van hun loon aan hun neus voorbijgaan. “Dat kan een probleem zijn, aangezien de brutolonen in de Golf niet zó hoog liggen, in tegenstelling tot de huurprijzen”, meent Camps.
In 2002 heeft België met de Emiraten een belastingverdrag afgesloten om te voorkomen dat landgenoten die in de Golf werken in beide landen zouden worden belast. Hoewel het verdrag voorziet dat ons land geen personenbelasting meer kan heffen op inkomens uit de Emiraten die daar onder de - weliswaar onbestaande - personenbelasting vallen, stuurt de fiscus nu toch aanslagbiljetten rond.
“Dat is verdoken ingevoerd via een omzendbrief, zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven”, zegt Camps. “De meeste Belgen die voor een korte periode in Dubai en omstreken gaan werken, zijn daar niet van op de hoogte. Wij krijgen daar regelmatig verontrustende telefoontjes over.”
De bewuste omzendbrief, die begin deze maand nog eens werd bevestigd, geldt enkel voor Belgen die minder dan 24 maanden in de Emiraten aan de slag gaan. “Maar wie er langer dan twee jaar werkt, moet er wel met zijn gezin wonen om aan die richtlijn te ontkomen. Dat betekent dat je je partner en kinderen dus mee moet nemen. Je kinderen in België op internaat laten, is voor de fiscus voldoende reden om je toch hier te belasten”, aldus Camps.
Veel verhaal heb je als expat echter niet tegen het aanslagbiljet van de Belgische fiscus. Opvallend is dat de belastingdienst pas negen jaar na het belastingverdrag met de Emiraten nieuwe richtlijnen invoert. “Voor de Belgische staat is dit gewoon een manier om extra inkomsten te genereren”, denkt Camps. “Een andere aanleiding zie ik niet.”
(ks) - Illustratie: (rp)
3 mei 2010Ik heb een job aangeboden gekregen in Frankrijk. Toch blijf ik in België wonen. Waar betaal ik dan belastingen op mijn inkomen?
Het Gents topmodel Cesar Casier (21) woont al vier maanden in New York. “Wil ik doorbreken, dan moet ik hier zijn.” Maar mooi zijn, volstaat niet. “Je moet tegen een stootje kunnen, en vooral: véél geduld hebben.”
Mijn werkgever stuurt me naar het buitenland om een collega te vervangen. Moet hij me extra betalen?
De job van douanedeclarant blijkt moeilijk in te vullen. Hoe komt dat precies?
Een nieuwe trend maakt opmars op kantoor: coffee badging. Of hoe je niet alleen naar je werk gaat voor je collega’s, maar vooral voor de koffie...
Ook in de retailsector woedt de ‘war for talent’. Maar merken en retailers die het slim aanpakken, zullen medewerkers aan zich kunnen binden.
Of je als werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst van je sector of onderneming.
Wanda zet haar passie in voor het welzijn van Brusselaars: “Je maakt impact”
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...