Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Zo bespaar je meer dan 500 euro/jaar met je lunch

In deze jobs verdien je véél geld voor weinig uren

Wie een riant loon wil opstrijken, moet doorgaans lange dagen maken. Al is dat niet altijd het geval. In de volgende functies krijg je mooi betaald, voor relatief weinig werkuren. Iets voor jou?

9 to 5 in de chemie

De chemie en farmaceutische industrie zijn nog steeds de best betaalde sectoren in ons land. Het gemiddelde bruto maandloon bedraagt er maar liefst 4.279 euro (bron: Salariskompas 2017). Maar wist je dat je helemaal geen ingenieur of scheikundige moet zijn om een job te versieren in een chemisch of farmaceutisch bedrijf? Zij hebben ook nood aan o.a. administratieve krachten, communicatiemedewerkers en boekhouders. Bij die functies hoort meestal een rustig 9 to 5 werkschema, maar geniet je wel van de barema’s uit de sector. Bovendien krijgen chemiebedienden en -arbeiders gemiddeld 32 vakantiedagen per jaar. Alleen het onderwijs telt er nog meer.

Programmeur

Elk bedrijf heeft goede IT-systemen en applicaties nodig om optimale resultaten te behalen. Daarom zijn programmeurs héél gegeerd. Het is dus niet verwonderlijk dat er een goed loon bij de job hoort, je verdient gemiddeld 4.423 euro bruto per maand (bron: FOD Economie 2014). Maar dat is nog niet alles. Net omdat de strijd om de beste programmeurs zo groot is, krijg je er vaak heel wat andere voordelen zoals flexibele werkuren en de mogelijkheid tot thuiswerk bovenop. Dat maakt dat je gemakkelijk de werkdruk onder controle kan houden. Hetzelfde geldt voor andere medewerkers binnen de ICT zoals data scientists, developers en security specialisten.

Ambtenaar

Het is niet zo dat mensen die werken voor de overheid minder werkuren kloppen. Dat hangt nog steeds af van de functie die je uitoefent. Maar het is wel een feit dat je voor een soortelijke job in de privésector vaak minder royaal betaald krijgt dan bij de overheid. Zo verdient een hr-medewerker met vijf jaar ervaring en een bachelordiploma in de privé gemiddeld 2.111 euro bruto, terwijl een ambtenaar in een hr-functie met evenveel anciënniteit en hetzelfde diploma maandelijks 2.354 euro op zijn rekening ziet verschijnen (bron: Salariskompas 2017). Dus wil je meer loon voor hetzelfde werk, hou dan de vacatures bij de overheid in de gaten.

Bankbediende

Met een job in het bank- of verzekeringswezen verdien je gemiddeld 3.812 euro bruto (bron: Salariskompas 2017). Als bankbediende, beleggingsadviseur, salesmedewerker bij de bank of private banker heb je het dus mooi voor elkaar. Voor je jouw huidige job laat vallen om in de financiële sector te beginnen solliciteren, moet je wel weten dat bankbedienden en verzekeringsmakelaars regelmatig ’s avonds en in het weekend moeten werken. Maar je mag die uren wel met surplus recupereren tijdens de week, wat heel mooi is meegenomen. Bovendien kan je rekenen op extra vakantiedagen, de zogenaamde bank holidays. Je hebt dus gemiddeld 29 dagen vrijaf in plaats van de gebruikelijke 20.

Weekend- of avondwerker

Hoort jouw werkgever niet bij de best betaalde sectoren in België, maar wil je toch niet van job veranderen? Dan loont het misschien wel om je dienstregeling aan te passen. Als je ’s avonds, ’s nachts of in het weekend werkt, kan je namelijk vaak rekenen op een mooie bonus. Je verdient dus méér geld om evenveel uren te presteren. Als startende verpleegkundige met een bachelordiploma kan je bijvoorbeeld rekenen op een bruto basisloon van 2.319 euro (bron: loonbarema vanaf 01/06/2017). Maar werk je op zaterdag, dan heb je recht op een toeslag van 26%. Je krijgt 56% extra voor de uren die je werkt op een zon- of feestdag, 35% voor nachtwerk en 20% voor het werk gepresteerd tussen 19u en 20u. Dat kan dus mooi oplopen.

31 juli 2019
Anderen bekeken ook