1 op de 5 horecamedewerkers is een flexijobber
Flexijobber, jobstudent, voltijds of deeltijds werknemer. In de horeca kan je kiezen uit verschillende soorten contracten.
Op restaurant gaan is heerlijk: je hoeft niet zelf te koken, je wordt op je wenken bediend en je hoeft zelfs niet af te wassen. Zalig! Maar in San Francisco gaat het er vandaag de dag heel anders aan toe.
Populaire restaurants – zoals Souvla en Barzotto – konden niet anders dan al hun kelners te ontslaan. De reden? Geen geld. De laatste jaren zijn de prijzen van het vastgoed en de arbeidskosten fiks gestegen, waardoor restaurants nu genoodzaakt zijn te besparen waar ze maar kunnen. En daar is vooral het personeel de dupe van …
Niet onlogisch, als je weet dat het minimumloon daar 15 dollar per uur bedraagt, omgerekend een slordige 13 euro/uur. Dat is een stijging van maar liefst vijftig procent op amper vier jaar tijd. Een afwasser in een restaurant verdient maar liefst 18 tot 19 dollar per uur, of zo’n 15,60 tot 16,50 euro/uur. Daarnaast heeft die ook recht op een gezondheidsverzekering én ouderschapsverlof. Een hele investering dus. Waar de loonkosten in een restaurant vroeger zo’n 25% van het totale kostenplaatje opeisten, zit dat percentage vandaag een stuk hoger, met uitlopers tot 40% en meer. Uiteraard kunnen restaurantuitbaters dat niet doorrekenen aan hun klanten, want dan daagt er niemand meer op.
Daarom nemen heel wat restaurants een voorbeeld aan de fastfoodketens. Klanten worden dus niet meer aan tafel bediend, maar moeten hun gewenste maaltijd(en) zelf gaan bestellen aan de toog, hun eten meenemen naar de tafel en achteraf alles zelf afruimen.
En dat allemaal dankzij de huurprijzen die op zes jaar tijd verdubbeld zijn, waardoor alle andere sectoren beïnvloed worden. Dat maakt dat heel wat mensen zich niet eens een woonst meer in de stad kunnen veroorloven en uitwijken naar een andere stad.
(dt/em) - Bron: Express
25 oktober 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Flexijobber, jobstudent, voltijds of deeltijds werknemer. In de horeca kan je kiezen uit verschillende soorten contracten.
We vroegen aan Nick (26) uit Tessenderlo - werkzaam als barman in Australië - hoeveel hij netto per maand verdient …
De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
We vroegen aan Raf uit Boechout wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient.
Voel jij je niet zo op je gemak als je gaat lunchen met je baas of zakenpartner? Geen nood, een zakenlunch hoeft geen stresserende onderneming te zijn.
Veel mensen werken niet zo efficiënt als ze zelf zouden willen. En daar zijn goede redenen voor. Lees zelf maar ...
Ik heb dit jaar niet al mijn vakantiedagen opgenomen... Wat nu? Wij vertellen je hoe de vork precies in de steel zit.
Vergeet quiet quitting, rage applying is the next big thing! Maar wat is het eigenlijk? En kan het jou als werknemer wat opleveren?
Goede voornemens volhouden is geen gemakkelijke taak. Deze 14 eenvoudige tips houden je energievol en gefocust op je doelen.