Werken in Brussel: jobinhoud, diversiteit en tweetaligheid
Michèle gaat met Kristina (zorganker kleuterschool Sint-Lutgardis Ganshoren) en Martijn (MIVB) in gesprek over hun jobinhoud, diversiteit en tweetaligheid.
“Als het op leren aankomt, heb je bij ons als medewerker de touwtjes zelf in handen”, vertelt Antonio Marcal Dos Santos Ferreira (FOD Financiën). “Het is niet meer de werkgever die zegt wat goed voor je is. Dankzij onze loopbaanpaden weet je perfect wat je moet doen om te evolueren. Dat is geen systeemverandering, maar een transformatie van de cultuur.”
Het klinkt Katrien Demeulenaere bekend in de oren. “Ons leer- en talentenplatform Stipple laat medewerkers toe zich voor te bereiden op een volgende stap in hun carrière, horizontaal of verticaal. Daarvoor heb je wel een leercultuur nodig. De werkdruk is hoog, tijd vinden is een uitdaging. Maar leren tijdens de werkuren maakt deel uit van die cultuur.”
Soms is learning on the job een noodzaak. Voor bepaalde beroepen kan je immers niet studeren. “Geen enkele school in België leert de spoorwegberoepen aan”, zegt Nico Van Wijk (Infrabel). “Elk profiel moeten wij zelf opleiden. In Molenbeek openden we vorig jaar onze Infrabel Academy. Je kan er samen met je collega’s de spoorwegpraktijk inoefenen.”
Johan Claes (MIVB) herkent het verhaal. “Wij leiden onze buschauffeurs en tram-metroconducteurs volledig zelf op. Een rijbewijs B volstaat om te beginnen. Maar onze MIVB Academy heeft naast het Training Center voor metro, tram en bus ook een Technical School en een Management School.”
“Als gevolg van onze hernieuwde missie en visie én omdat de sector van de rechtsbijstand zeer specifiek is, lanceerden wij een ‘hire for mindset, train for skills’-filosofie”, vertelt Matthias Brantegem (DAS). “Ons idee is dat je de job pas echt in de vingers krijgt door hem te doen en open te staan om bij te leren. Daarom leggen we graag de focus op de match tussen de mindset van een kandidaat en die van DAS. Die mindset staat centraal binnen onze bedrijfscultuur.”
Steven Vervoort wijst op de flexibilisering van opleidingstrajecten in het hoger onderwijs. Die draagt ertoe bij dat zij-instromers makkelijker de stap kunnen zetten om leerkracht te worden. “We bieden schoolteams ook permanente ondersteuning en een ruim vormingsaanbod rond urban education. Zo kunnen ze hun werk in de grootstedelijke context optimaal uitvoeren.”
Ontdek hier alle verhalen over 'Werken in Brussel'
“Om binnen onze organisatie door te groeien, heb je niet per se een extra diploma nodig”, zegt Mieke De Dobbeleer (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel). “We zetten heel sterk in op interne mobiliteit, we willen de juiste mensen op de juiste plaats. Dat doen we via loopbaancoaching en competentiebegeleiding.”Bij dat carrièreperspectief komt het er ook op aan realistisch te zijn, vindt Mieke Neyrinck (Sibelga). “Ook wij zettensterk in op interne mobiliteit. Soms wil een jonge medewerker al een volgende stap zetten, maar mist die nog een aantal vaardigheden. We willen meer en meer visualiseren hoe zo’n traject eruitziet, welke stappen er zijn en hoe we onze mensen daarin begeleiden.”
Grote organisaties hebben vaak nogal wat doorgroeimogelijkheden. En net die organisaties zijn in Brussel vlot te vinden. Denk maar aan de MIVB. Johan Claes: “In een bedrijf met 10.000 medewerkers heb je nu eenmaal meer mogelijkheden dan in een kleine organisatie. Wij trekken niet alleen mensen van buitenaf aan. We geven onze mensen intern doorgroeimogelijkheden en gaan vaak de arbeidsmarkt op om hen in hun oorspronkelijke functie te vervangen.”
“De spoorwegen hadden altijd al een grote traditie om doorgroeimogelijkheden aan te bieden”, vertelt Nico Van Wijk (Infrabel). “We staren ons daarbij niet blind op diploma’s.”
Horizontaal doorgroeien is al lang geen kwestie van prestige meer, vindt Katrien Demeulenaere (KBC Brussels). Jongere generaties gaan dan ook anders om met hiërarchie, weet Melissa De Schuiteneer (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel). “Wij passen een open leiderschapsstijl toe.”
Bij DAS nemen zelfsturende teams in een innoverende arbeidsomgeving heel wat touwtjes in handen, schetst Matthias Brantegem. “Er is bij ons amper nog een typische hiërarchie. Teams krijgen veel verantwoordelijkheden en moeten het groeiritme vinden dat voor hen klopt. Ze bespreken ook zaken als verlofregeling en bonusverdeling. Dat vraagt als ploeg natuurlijk een zekere maturiteit. Doorgroeien is bij DAS geen kwestie van hiërarchie, wel van je eigen talenten en vaardigheden blijven ontwikkelen. Die voortdurende groei stimuleren is de kern van onze filosofie.”
“Onderwijs ís innovatie!”, stelt Steven Vervoort. “De onderwijswereld staat nooit stil: nieuwe schoolgebouwen en materialen, de digitale omwenteling, onze snel evoluerende maatschappij. Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel laat zich daarin gelden als pionier.”
Bij innovatie kom je snel uit bij digitale transformatie. “Wij doen veel meer dan distributienetten voor gas en elektriciteit beheren”, zegt Mieke Neyrinck (Sibelga). “Denk maar aan energiescreenings en fotovoltaïsche panelen voor overheidsbedrijven, laadpalen of intelligente straatverlichting. Voor die projecten is expertise nodig van ingenieurs en IT’ers. Veel IT’ers weten niet dat ze hiervoor ook bij ons hun vaardigheden kunnen inzetten.”
Rond de tafel zitten nog werkgevers met veel IT’ers op de payroll. “Eén op de tien van mijn collega’s is IT’er”, zegt Nico Van Wijk (Infrabel). “Ons IT-departement telt duizend mensen.” Ook in de bankenwereld is digitale innovatie niet meer weg te denken, weet Katrien Demeulenaere (KBC Brussels). “De creativiteit tiert welig, met alle nieuwe apps. Jonge IT’ers dragen daar volop aan bij. Het aantrekkelijke aan Brussel is dat je dit soort jobs hier zeker vindt.”
Bij de FOD Financiën – waar 713 IT’ers werken – verdwijnen ook jobs door de digitalisering. “Maar we begeleiden onze mensen in die transformatie via loopbaancoaching. En we doen meer, want onze collega’s kunnen dankzij allerlei opleidingen ook nieuwe competenties ontwikkelen. Het doel is dat ze zo nieuwe jobs kunnen gaan uitoefenen”, besluit Antonio Marcal Dos Santos Ferreira. “Hun beroep gaat verdwijnen, maar hun kennis bewaren we.”
Wil jij ook werken in Brussel? Ontdek alle vacatures hier!14 oktober 2022
Michèle gaat met Kristina (zorganker kleuterschool Sint-Lutgardis Ganshoren) en Martijn (MIVB) in gesprek over hun jobinhoud, diversiteit en tweetaligheid.
Michèle Cuvelier gaat met Rikkert (DAS) en Anouk (Sibelga) in gesprek over hun jobinhoud, bedrijfswaarden en purpose.
Michèle gaat met Wim (FOD Financiën) en Gerd (GOB) in gesprek over doorgroeien, opleidingen en interne mobiliteit.
Brusselse werkgevers gingen met elkaar in conversatie over carrière en jobinhoud in de bruisende stad.
Het is vaak moeilijk om in te schatten hoe een sollicitatiegesprek precies verlopen is. We overlopen enkele positieve signalen...
Eén op de drie werknemers heeft last van werkdruk... Aan welke lichamelijke signalen herken je een te hoge werkdruk?
De eerste drie dagen betaalt je werkgever je volledige loon gewoon door. De volgende twaalf dagen vergoedt het ziekenfonds je.
Beu om je rekeningen bij te houden en maandelijks af te rekenen met je baas? Forfaitaire vergoedingen voor de gemaakte kosten zijn de oplossing.
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.