Aangeboden door Jobat

“In Brussel krijg je heel wat carrièrekansen”

Onze hoofdstad blijkt een vruchtbare plek om een boeiende carrière uit te bouwen. Brusselse werkgevers zorgen voor een pak loopbaankansen. Tijdens de rondetafel over werken in Brussel deden we drie vaststellingen over het carrière-aanbod en de groeimogelijkheden.

1. Opleiden is het nieuwe rekruteren

Een degelijke opleiding krijg je niet alleen aan een onderwijsinstelling. Bedrijven en organisaties leiden ook zelf hun medewerkers op, niet zelden in een eigen academy. “Een tram of metrostel besturen en onderhouden, dat kan je op weinig plaatsen leren”, zegt Emma Vanden Wyngaerd (MIVB). “Daarom organiseert de MIVB die opleidingen zelf. We trainen ons personeel in de nieuwste technologische ontwikkelingen voor onze voertuigen en infrastructuur. Denk maar aan de elektrificatie van onze busvloot. Heb je interesse om buschauffeur te worden? Bij ons kan je jouw rijbewijs D halen! Maar aan onze MIVB Academy kan je ook heel wat andere soft en hard skills ontwikkelen. We worden aangemoedigd om die opleidingen te volgen. Ik deed onlangs als fervente fietser mee aan een interne opleiding waarin bestuurders leren omgang met fietsers en voetgangers. Ik mocht toen zelfs even met een bus rijden, al was dat uiteraard niet op de openbare weg!”

Ook FOD Financiën heeft een eigen opleidingscentrum, bevestigt Mario Ryckaert. “Eigenlijk begint het pas als iemand aangeworven is. Van de kandidaten vragen we de juiste attitude, engagement en motivatie. Bij de overheid heb je ook een bepaald opleidingsniveau nodig, afhankelijk van de functie. Maar wij zorgen zelf voor heel wat hoogstaande opleidingen voor nieuwe collega’s doorheen hun eerste jaar. Het gaat om vaktechnische opleidingen, maar ook om soft skills zoals een taal, managementtechnieken of communicatieve vaardigheden.”

In de Retail Academy word je als nieuwe medewerker meteen ondergedompeld in de hard en soft skills die je bij bankverzekeraar KBC Brussels nodig hebt. “Denk maar aan het voeren van een gesprek met klanten”, geeft Olivier Masscheleyn een voorbeeld. “Dat is heel belangrijk, want een bank is niets zonder het vertrouwen van een klant. We vragen aan iedere nieuwe medewerker om eerst de basiskennis te verwerven en daarna verder te bouwen op een van onze drie expertises: wonen en verzekeren, vermogensopbouw of ondernemen. Dat gebeurt tijdens een doorgedreven opleiding en met ondersteuning van een mentor.”

WerkeninBrussel_Olivier

2. Goede begeleiding zorgt voor een vlotte start

Bij een carrièreswitch kan je wel wat ondersteuning gebruiken. Dat geldt ook voor wie vanuit een andere job voor de klas gaat staan. “Starters hebben recht op aanvangsbegeleiding”, signaleert Camille Talrich (VGC). “Die wordt ingericht door de scholen of schoolbesturen. Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) kan op vraag van de school steun bieden en heeft ook een vormingsaanbod voor mentoren. Die staan in scholen klaar om hun nieuwe collega’s te ondersteunen. Informeel kan je natuurlijk rekenen op steun van collega’s en directies.”

Nieuw bij KBC Brussels? Dan word je niet aan je lot overgelaten, integendeel. “We zorgen ervoor dat je binnen het KBC Brussels-netwerk je job leert”, vertelt Olivier. “Je brengt je basiskennis in de praktijk door een collega te volgen in diens job. Daarna ga je zelf klantengesprekken voeren, ondersteund door een collega. Vervolgens begin je dan aan de opleiding in de zelfgekozen expertise. Op die manier ben je helemaal klaar om je loopbaan bij KBC Brussels uit te bouwen.”

WerkeninBrussel_Mario

3. Interne mobiliteit zorgt voor carrièrekansen

Brusselse bedrijven en organisaties tellen heel wat verschillende jobs. Bovendien moedigen ze interne mobiliteit vaak aan. De nadruk ligt daarbij op jobzekerheid, eerder dan op werkzekerheid. “Wij garanderen elke medewerker een boeiende job”, zegt Mario. “Ik ben zelf al aan mijn elfde functie in 20 jaar bij FOD Financiën.” Herkenbaar, vindt Emma. “Mijn leidinggevende begon bij de kwaliteitsdienst van de metro en is nu manager op de afdeling marktonderzoek. Bij de MIVB is er veel interne mobiliteit.”

Denk niet dat je enkel als leerkracht aan de slag kan in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. “Naast leerkracht bestaan er ook heel wat andere functies zoals opvoeder, coördinator, beleidsondersteuner of directeur”, zegt Camille. Om het onderwijs nog aantrekkelijker te maken en opgeleide leerkrachten aan te trekken, zet men bijvoorbeeld in op betere verloning voor mensen die bezig zijn met het behalen van hun lerarendiploma. Het is nu mogelijk om 15 jaar anciënniteit mee te nemen vanuit de privésector in knelpuntambten. 

Brusselse werkgevers doen dus inspanningen op het vlak van carrière-aanbod. En dat loont. “Vroeger hadden wij wel wat collega’s die vertrokken”, weet Mario. “Maar vandaag is de uitstroom bij FOD Financiën quasi nihil. Hier vind je een combinatie van kansen voor interne mobiliteit, een aantrekkelijk loon en een interessant jobaanbod. En dat werkt.” Je kan gerust stellen dat die conclusie geldt voor alle Brusselse werkgevers rond de tafel.

Dit is het tweede artikel in onze reeks over werken in Brussel. Volgende week: werksfeer en purpose in Brussel.

Bekijk alle artikelen in deze reeks op Jobat.be!

    Voeg je CV toe
    Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'Jobat' jobs meteen in je mailbox.