Hybride werken: van droom tot realiteit, 7 tips
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Het coronavirus heeft een enorme impact op ons leven, ook op onze manier van werken. Om het besmettingsrisico bij werknemers zo laag mogelijk te houden, werd telewerk de nieuwe norm. Hierbij wordt er zoveel mogelijk van thuis uit gewerkt.
Toch wordt het fysiek samenwerken op kantoor niet zomaar afgeschreven: sociaal contact met de collega’s en persoonlijk werken heeft nog altijd een grote meerwaarde.
Om die werkomstandigheden op kantoor zo veilig mogelijk te organiseren, bereiden bedrijven zich zo goed mogelijk voor. De generieke gids met protocollen die door de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de beleidscel van de Minister van Werk en de experten van de FOD WASO werd samengesteld, geeft hen alvast heel wat praktische aanbevelingen. Toch hoeft het niet bij deze handleiding te blijven.
Het Amerikaanse onderzoeksbureau CB Insights maakte een overzicht met digitale en technologische innovaties die het besmettingsrisico op kantoor zo laag mogelijk kan houden.
Een contactloze thermometer net voor de ingang meet je lichaamstemperatuur. Heb je koorts? Dan mag je helaas niet binnen. Heb je een normale lichaamstemperatuur? Dan stap je door naar de automatische lift of deur die je contactloos (met een handbeweging) opent. Eenmaal binnen ontsmet je je handen met een desinfecterend middel.
Je volgt de looprichting op de vloer naar jouw bureau. Die bevindt zich op een veilige afstand van je naaste collega. Sensoren houden de social distancing tussen jou en je collega nauwlettend in de gaten en waarschuwen de leidinggevende wanneer er te veel mensen in de kantoorruimte aanwezig zijn. Vergaderen gebeurt zoveel mogelijk virtueel en online met gebruiksvriendelijke digitale tools. Een gespecialiseerde IT’er houdt de software veilig en virusvrij.
Het efficiënte luchtfiltersysteem tenslotte elimineert mogelijke coronavirusdeeltjes in de lucht.
Bedrijfscafetaria’s worden vervangen door een gedeelde koelkast en microgolfoven die je al dan niet met spraaktechnologie kunt openen en gebruiken. Je lunch eet je bij voorkeur met wegwerpbestek aan je eigen bureau waar je online bijkletst met je collega’s. De keuken wordt vaak schoongemaakt en gedesinfecteerd.
Een display aan de deur vertelt je of het zelfreinigend toilet vrij is. Wanneer je binnenkomt, was je eerst je handen onder de kraan die je met een contactloze handbeweging opendraait. Afdrogen doe je onder het UV-toestel of met papieren doekjes.
Onderweg ontwijk je de automatische robot die voortdurend de vloer schoonmaakt. Je opent de toiletdeur via het zelfreinigend handvat en volgt de looprichting op de vloer richting jouw bureau.
Je volgt de pijl naar de uitgang, swipet de deur open en wuift je collega’s uit. Einde werkdag.
(fd/mr) - Illustraties: CB Insights
19 november 2020De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Thuiswerken biedt werknemers heel wat voordelen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wat zijn de negatieve gevolgen en hoe pak je ze aan?
Wat betekent het post-coronatijdperk voor je werk, job en kantoor? We legden ons oor te luisteren bij enkele experts en doen tien voorspellingen.
Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
TikTok is helemaal in. Maar is het als bedrijf een goede zet om mee op de TikTok-kar te springen?