Kan je verlofdagen afstaan aan een collega?
Je kan verlofdagen afstaan aan een collega. Meer zelfs: bij sommige organisaties gebeurt dit volop. Bij de Gezinsbond bijvoorbeeld.
Tijdens de laatste dagen voor je verlof lijkt het alsof al het werk ineens op je afkomt. “Neem de tijd om een zo volledig mogelijk to-dolijstje te maken”, suggereert Els Van Der Veken, director bij Walters People België. “Begin met de belangrijkste zaken en laat de dingen die minder dringend zijn weg of zet ze onderaan. Dat brengt rust in je hoofd”, vindt ze. “Doorstreep de zaken die afgehandeld zijn en bezorg je collega’s een overzichtje vóór je vertrekt.”
Ook Isabelle Boets, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Idewe, pleit om je afwezigheid zo goed mogelijk voor te bereiden. “Zorg voor overdrachten, schakel back-ups in waar nodig en voorzie voor en na je vakantie een momentje om af te ronden en bij te benen”, raadt ze aan. “Dit kan je bijvoorbeeld doen door je out of office al iets vroeger in te schakelen, of het ook na je verlof nog even aan te laten staan.”
Vakantie nemen zonder je collega’s te laten verzuipen? 5 tips
Veel mensen spreiden hun verlof zoveel mogelijk. Maar vaak is één langere periode beter om echt uit te rusten, oordeelt Isabelle Boets. “Hoewel iedereen anders in elkaar zit en z’n eigen keuzes maakt, heb je doorgaans toch drie weken nodig om er helemaal tussenuit te zijn”, stelt ze. “Die tijd heb je nodig om jezelf mentaal en fysiek los te koppelen van je werk en alle kopzorgen die daarmee gepaard gaan.”
Lees ook: Te weinig vakantie nemen is nefast voor je carrière
Ongeveer de helft van de Belgen sluit werken op vakantie uit, blijkt uit onderzoek van SD Worx. De andere helft dus niet. “Durf hier afspraken over te maken met je leidinggevende en collega’s. Als het niet nodig is om gecontacteerd te worden tijdens je verlof – en ik hoop oprecht van niet – dan is het key dat iedereen dat respecteert”, meent Boets, die aanraadt om je óók te houden aan de afspraken die je met jezelf en je collega’s hebt gemaakt.
“Deze tip geldt overigens ook voor privégroepjes met collega’s. Wel of geen vakantiekiekjes of chit-chat delen? Jij beslist, en idealiter bespreek je dat open met je team.”
Ook Els Van Der Veken wijst op de nood aan afspraken: “Helaas is het binnen sommige functies nodig om ook tijdens de verlofperiode bereikbaar te blijven. Maar dat hoeft uiteraard niet voor alles en voor iedereen”, weet ze. “Vertel je collega’s in welke gevallen en op welke manier ze je eventueel mogen storen voor vragen of informatie. Heb je dat liefst op één vast moment per dag? En mogen ze dat doen via de telefoon, of liever per e-mail?”
Extra: Eén op twee Belgen werkt nooit op vakantie
Vakantie is loslaten. Het gaat tenslotte om vakantie, aldus Els Van Der Veken. “Met een goede voorbereiding en duidelijke communicatie is iedereen tijdelijk vervangbaar”, benadrukt ze. “Een goede planning geeft je rust en zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan vertrekken op die welverdiende vakantie.”
Op vakantie niet aan je werk denken: 7 tips
Ook wat je tijdens je verlof doet, bepaalt in welke mate je deconnecteert. “Zo kan je aan de start van je verlof voor jezelf opsommen wat je graag gedaan wil hebben voor een geslaagde vakantie”, suggereert Boets. Want er bestaat ook een lijstje voor op verlof. “Door daar een concreet beeld van te maken, en het eventueel ergens te noteren, vergroot je de kans dat je het deze keer wél doet.”
(William Visterin)
9 juli 2021Je kan verlofdagen afstaan aan een collega. Meer zelfs: bij sommige organisaties gebeurt dit volop. Bij de Gezinsbond bijvoorbeeld.
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Voor veel werknemers was de Grote Vakantie dit jaar de Grote Staycation thuis aan de laptop, als gevolg van de Coronacrisis. Hoe blijf je gemotiveerd?
Met de vakantie voor de deur is het een goed idee om eens digitaal af te kicken. Zo’n offline pauze doet deugd! Enkele tips...
Aan medewerkers vragen waar ze op vakantie gaan, is geen inbreuk op de privacy, want kadert momenteel binnen een risicobeoordeling rond het welzijnsbeleid.
Vakantie is heilig voor bijna de helft van de Belgen. 48 procent sluit het werk dan buiten, waarmee we strikter zijn dan de Nederlanders en de Britten ...
Wie zich als werknemer tijdens de coronacrisis extra inzet, verdient een extra beloning of verloning. Eén bedrijf spant de kroon…
Bij zelfsturing krijgen werknemers meer verantwoordelijkheid over hun werk en het behalen van resultaten. Klinkt mooi, maar hoe werkt dit in de praktijk?
Ondanks het coronavirus nemen werknemers even vaak vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus als de voorbije jaren.