5 manieren om je eigen geluk te forceren
Velen zijn het erover eens: je hebt geluk … of je hebt het niet. Maar soms kunnen we ons geluk toch een handje toesteken... Jobat legt uit hoe!
Bepaalde omstandigheden weerspiegelen heel vaak wat iemand werkelijk denkt over een situatie. Mensen trekken relaties en situaties aan die een weerspiegeling zijn van wat ze diep in zichzelf denken. Maar wat ze denken, daar zijn de meeste mensen zich niet altijd bewust van.
“Ik weet nog goed hoe ik in het begin van mijn carrière telkens leidinggevenden had, waar ik me niet prettig bij voelde” vertelt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “De één had nooit tijd, de ander liet mijn werk een maand liggen alvorens eindelijk feedback te geven, de volgende brulde en tierde. Doorgaans voelde ik me slecht en trok ik, zo goed en zo kwaad als het ging, mijn plan. Ik had last van stress, ik piekerde en nam moeilijke beslissingen. Vaak droeg ik verantwoordelijkheden die niet de mijne waren.”
“Alles veranderde echter toen ik leerde wat het belang was van overtuigingen”, gaat Ketels verder. “Overtuigingen zijn aannames, dingen die je – onbewust – gelooft. Mijn mindset over leidinggevenden was niet positief: ‘ze hebben geen tijd’ en ‘je hebt er niks aan’, vond ik. Ik leerde echter hoe ik die gedachtengang kon veranderen. Ik creëerde doelbewust postieve gedachten als ‘Ik heb een goed contact met mijn leidinggevende’, ‘Mijn leidinggevende is ondersteunend, krachtig en heeft een goede visie’ en ‘Ik werk prettig samen.’ Na een tijdje viel het me op dat de tierende leidinggevende minder tierde. En ik durfde ook meer.“
Mensen gaan vaak een gevecht aan met de omstandigheden rondom hen, maar vaak is dat een verloren gevecht. De meeste dingen veranderen immers pas echt door je eigen gedachten en (onbewuste) ideeën te veranderen.
Ketels: “Je mindset is bepalend. Start je als zelfstandige en heb je voorbeelden gehad die dag en nacht dienden te werken? Veel kans dat je ook dag en nacht zal werken. Start je een nieuwe opdracht en heb je altijd veel moeilijkheden? Veel kans dat je nu weer moeilijkheden kan verwachten. Heb je doorgaans conflicten met collega’s? Waarschijnlijk is je mindset niet heel positief?”
Wat je nodig hebt, is een doelbewuste succesmindset, een positieve en ondersteunende flow van gedachten en ideeën die je helpen om met meer (zelf)vertrouwen makkelijker te bereiken wat je wil bereiken. Simpelweg omdat je je eigen – onbewuste – belemmeringen hebt omgevormd in een krachtige focus.
1. Stap voor stap
Begin met kleine dingen. Zo oefen je en bouw je stap voor stap vertrouwen op in wat een succesmindset in een situatie voor jou kan doen. Bijvoorbeeld bij een collega waar het contact even moeilijker mee gaat.
‘Grote’ issues, die al langer spelen, hebben vaak een emotionele lading. Het kan zijn dat je daarvoor meer middelen nodig hebt om een succesmindset rond op te bouwen en er resultaat van te zien. Het onderzoeken van deze grote issues, kan je daarom beter aanpakken met een coach.
2. Kies een situatie die je niet prettig vindt
Ga na wat je over deze situatie denkt. Gedachten zijn vluchtig, dus noteer ze. Maak een lijstje. Bijvoorbeeld: ‘Ze is boos op me’, ‘Ik heb zeker iets verkeerd gezegd’, ‘Ik ben onhandig in het aanpakken van zo’n situaties’ enzovoort ...
3. Vorm je gedachten om
Vorm de verkregen zinnen uit het vorige punt om naar helpende, ondersteunende, positieve gedachten. Bijvoorbeeld: ‘Ze is blij met me als collega’, ‘Ik ben blij met haar als collega en alles wat ze doet’, ‘Ik zeg ook veel goede dingen’, ‘Ik leer telkens beter en beter met deze situaties omgaan’ ...
4. Herhaal
Net zoals een herhaaldelijke stroom van druppels een steen kan uitslijten, zo is het herhalen van deze nieuwe gedachten erg belangrijk. Zo veranker je deze nieuwe zienswijze in je zelf. Ga daarbij ook na waar het al klopt. Waar klopt het, bijvoorbeeld, dat je blij bent met haar als collega?
5. Actie
Door anders te gaan denken en doelbewust een succesmindset aan te nemen, ga je neutraler of positiever in de situatie staan. Dat vormt een betere basis voor het ondernemen van actie. In het voorbeeld maakt dat het makkelijker om langs je neus weg eens te vragen of er iets stoort. Veel kans echter dat je merkt dat het contact sowieso al beter is.
(ik)
Wil je ook een succesmindset leren creëren? In de training zelfvertrouwen leer je er alles over. Wil je graag verdiepen, dan is het traject Innerlijk Leiderschap mogelijk iets voor jou! Zie www.bureaustroom.be/agenda. Heb je als organisatie nog ruimte in je opleidingsbudget? Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie.
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
Velen zijn het erover eens: je hebt geluk … of je hebt het niet. Maar soms kunnen we ons geluk toch een handje toesteken... Jobat legt uit hoe!
In alle (eerste) contacten is je visuele boodschap enorm belangrijk. Carrièrecoach Heidi Deblaere geeft tips voor een succesvolle presentatie van jezelf!
Natuurlijk spelen je baas en hr-afdeling een belangrijke rol in je professioneel leven, maar ze zijn niet de drijvende kracht in je carrière. Dat ben jij!
Sommige opvattingen over succes zijn nu eenmaal verkeerd en helpen je niet echt vooruit. Belangrijk is om deze te herkennen en het anders aan te pakken.
De grote fout die de meeste mensen maken, is onvoldoende in zichzelf te geloven, om de dingen te realiseren die ze écht willen. Daarom: 7 tips!
Geluk en succes gaan meestal hand in hand. Wie veel succes heeft, put daar veel voldoening en bijgevolg geluk uit. Daarom: 6 tips met garantie op succes!
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Blijft je hoofd ook maar malen en malen? Dat betekent dat je te veel denkt als een oermens. Met deze eenvoudige tips krijgt je zelfvertrouwen een boost.
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.