5 tips voor collegialiteit op 1,5 meter afstand
Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
Veerle Hermans, professor ergonomie aan de VUB geeft in ‘My Happy Office. In 10 stappen naar een ideale werkomgeving’ nuttig advies om je werkplek te optimaliseren. Een greep uit haar tips!
Bij de keuze van je bureaustoel en -tafel focus je best op de verstelbaarheid. Voor een gezonde werkhouding – en minder last van je nek, schouders en rug – stel je de hoogte, rugleuning, enzovoort perfect af op je lichaam.
Lees ook: Hoe zit je gezond achter je pc?
Een laptop is wel handig – je verplaatst je werkplek makkelijk – maar in feite niet goed voor je houding. Een laptophouder is goed als tussenoplossing om je scherm wat hoger te plaatsen, maar een extern scherm van minimum 19 inch is nog beter. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte staan.
Technologie en internet hebben onze wereld veranderd. We blijven nu vlot altijd en overal op de hoogte. Van alles. Snel en flexibel communiceren met elkaar helpt ons om efficiënt te werken. Maar we leiden stilaan aan ‘digibesitas’: een overdadig gebruik van digitale media. We krijgen te veel prikkels en proberen te vaak om te multitasken waardoor ons concentratievermogen achteruitgaat. Bewust omspringen met digitale media en geregeld offline gaan, helpt alvast.
Lees ook: Gebruik de zomer voor een digitale detox
Samen met je collega’s werken is misschien gezellig, het komt je productiviteit niet altijd ten goede. Onderzoek toont aan dat je met collega’s in de buurt elke 12,4 minuten onderbroken wordt. Professor Hermans raadt daarom aan om in een team van maximaal 6 personen te werken. Moet je een zeer geconcentreerde taak uitvoeren? Dan ga je beter even alleen zitten.
Dit is het nieuwe ergonomische credo, naar het vroegere basisprincipe Fitting the job to the human. Het gaat hier meer bepaald om AGW of Activiteitsgerelateerd Werken, misschien wel dé oplossing om voldoende concentratie, sociaal contact, flexibiliteit en een gezonde houding te garanderen.
De bedoeling? Werkplekken op een dynamische manier gebruiken. Je maakt naargelang je specifieke taak van het moment, de nood aan overleg, sociaal contact of beweging een keuze uit een individueel werkstation, een vergaderzaal, een coworkingplek, een telefooncel, een kleurrijke en knusse sociale ruimte, enzovoorts.
Zorgt AGW dan gegarandeerd voor de perfecte werkomgeving? Zolang het binnen de bedrijfscultuur past is het sowieso een positieve evolutie. Belangrijk is namelijk dat élke medewerker, van elke generatie, gemotiveerd en open-minded meewerkt binnen dit concept. Onbekend is onbemind!
Lees ook: Kantoor gaat van werkplek naar ontmoetingsplek
Tip voor je baas: betrek iedereen in dit proces. Luister naar ieders noden en bespreek samen de voor- en nadelen van elke aanpassing van de werkomgeving.
(sc/em)
My Happy Office - In 10 stappen naar een ideale werkomgeving, Veerle Hermans, Lannoo Campus, 135 blz., ISBN 978 94 014 70025
9 oktober 2020Door de Covid-19 maatregelen moeten we afstand houden, ook van onze collega's. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit?
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Ziehier enkele verlichtingstips en -tricks om jouw thuiskantoor tot een productieve werkomgeving te maken, met dank aan Studio De Schutter...
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Het is erg belangrijker om je werk te kunnen doen op een plek waar je je helemaal thuis voelt. Alleen dan kun je het beste van jezelf geven.
Heb jij ook zo’n lange to-dolijst op het werk vandaag? Geen probleem, neem wat vaker een pauze! Het maakt jouw werkdag alleen maar productiever en efficiënter!
Het concept van de open kantoorruimte bestaat al langer, maar wint aan populariteit. Toch is deze indeling niet voor iedereen weggelegd...
Heel wat zangers en zangeressen doen het op financieel vlak allesbehalve slecht. Wie komt voor in de top 10 van rijkste muziekartiesten ter wereld?