20% meer zieke werknemers door corona
Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?
De tweede barometer-bevraging van de ZorgSamen ging niet onopgemerkt voorbij. De barometer, uitgevoerd begin deze maand bij 3.000 medewerkers in zorg en welzijn, bevestigt de grote impact van de coronacrisis op het psychisch welbevinden van zorgmedewerkers. Kris Vanhaecht, coördinator van de ZorgSamenBarometer: “Meer dan de helft van hen geeft aan dat ze onder druk staan, vermoeid en hyperalert zijn, dubbel zoveel als normaal”.
Bijna een vierde, zo blijkt uit de barometer, heeft concentratiestoornissen, alsook angst. Dat is bijna vijf keer meer dan normaal. Het aandeel van zij die zich ongelukkig voelen ligt dan weer vier keer hoger dan normaal.
Ook de professionele impact is groot. Zo twijfelt 22 procent aan zijn of haar kennis, 15 procent dacht er vaak aan om te stoppen. Telkens ligt dat percentage dubbel zo hoog dan normaal.
De sociale steun vinden zorgmedewerkers vooral bij hun partner (83 procent positieve ervaring) alsook bij de collega’s’ (73 procent) en vrienden (70 procent). Betere ondersteuning vanuit leidinggevenden blijkt wenselijk. Professionele steun wordt nog niet vaak opgezocht.
De barometer is niet alleen een initiatief, maar ook een belangrijke toetssteen voor de ZorgSamen, een initiatief van zorgnetwerk Zorgnet-Icuro dat binnen de Vlaamse taskforce Covid-19 Zorg is uitgegroeid tot het online platform voor de ondersteuning van de zorg- en welzijnssector. “Het is cruciaal om de Vlaamse zorg- en welzijnsmedewerkers mentaal te ondersteunen en hun veerkracht te laten behouden om uitval te voorkomen”, klinkt het bij de initiatiefnemers.
“Dat is nu belangrijk, maar ook nadat de meest acute fase van de crisis zal geweken zijn. Het is immers te verwachten dat de druk op de gezondheids- en welzijnssector nog maanden zal aanhouden.”
De ZorgSamen wil als informatieplatform alvast het mentaal welbevinden van alle medewerkers in zorg en welzijn gericht ondersteunen - ongeacht statuut, functie of setting waarin ze werken - en ook hun directe sociale omgeving (partner, familie, vrienden, collega’s) betrekken. Op de site vind je antwoorden op vragen rond zelfzorg, maar bijvoorbeeld ook manieren om als collega’s voor elkaar te zorgen.
Medewerkers worden begeleid naar een vervolgaanbod aan ondersteuning wanneer daar nood aan is. “Dat gaat van opvang binnen de eigen organisatie, contactopname via telefoon of chat met eerstelijnsdiensten of kortdurende behandeling bij psychologen. Maar ook meer gespecialiseerde behandeling en het mobiel trauma team.” Ten slotte biedt de ZorgSamen, geheel in het huidige tijdsbeeld, webinars rond relevante thema’s voor de medewerkers in zorg en welzijn.
(William Visterin) - Bron: Zorgbarometer (mei 2020) - Meer info: www.dezorgsamen.be
14 mei 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
Wat betekent het post-coronatijdperk voor je werk, job en kantoor? We legden ons oor te luisteren bij enkele experts en doen tien voorspellingen.
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis zijn voorlopig niet van plan om in hun kot te blijven. Goed beschermd trekken zij elke dag de baan op!
Wat doe je concreet als je een paniekaanval krijgt op kantoor? Enkele specifieke tips die je er heelhuids door helpen.
Dankzij Cederic en zijn team hebben Gentenaren en bezoekers het nooit te warm of te koud in de 110 themagebouwen van de stad. “De blik achter de schermen, de sfeer en de goede werk-privébalans maken dit een heel toffe job.”
Geen enkele organisatie is zo nauw betrokken bij de Vlaamse landbouwsector als Boerenbond. “We maken op heel wat vlakken het verschil”
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?